В ЕК се обсъжда стратегия за отпадане на американските визи за 5 държави

Снимка: Архив

Вътрешните министри на България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър са обсъдили с еврокомисаря Димитрис Аврамопулос стратегията спрямо САЩ за отпадане на американските визи, стана ясно от съобщение на Еврокомисията.

Реципрочността е крайъгълен камък за визовата политика на ЕС, пише в изявлението на Аврамопулос, който обещава да продължи преговорите с администрацията на САЩ за включване на 5-те държави в американския безвизов списък. Според европейското законодателство Еврокомисията трябва да предложи реципрочно въвеждане на шенгенски визи за американски граждани, ако САЩ не премахнат своите за България. От своя страна, служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов заяви пред журналисти в Брюксел, че България е изпълнила всичко неоходимо:

България е изпълнила всичко необходимо и се надявам, че общата позиция на комисията и преговорите, които ще се проведат, в крайна сметка, ще доведат до резултати.

Според американския закон отказаните молби за визи трябва да са до 3% от общия брой подадени кандидатури годишно. 16,8 на сто от кандидатствалите българи обаче получават отказ, призна Узунов. За да не се стига до визова конфронтация между ЕС и САЩ, Комисията се опитва чрез дипломатически преговори с Вашингтон да договори единни критерии за 5-те държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят