В емоционална атмосфера два нови гранични пункта бяха отворени в Кипър

От рано сутринта тълпа от хора се събраха от гръцко-кипърската страна на границата, докато автомобилите оформяха опашка, за да прекосят отсрещната страна и видят изоставените 44-годишни къщи.

Около 11:00 ч сутринта вчера, войниците от Националната гвардия започнаха да премахват железопътните барикади на пътя. Около 12:00 часа барът край Дериния се отвори и много хора посетиха окупирания район, като изпратиха послания за мир.

Гражданите преминаха през източния граничен пункт Дериния, минавайки покрай мироопазващите сили на ООН в отцепническата северна кипърска територия, подкрепяна от Турция.

Междувременно пунктът Лефка или Апличи е отворил в северозападната част на източния средиземноморски остров.

Тези действия бяха приветствани от Елизабет Спехар, която е специален представител на ООН и ръководител на мироопазващите сили на ООН в Кипър.

"Тези контролно-пропускателни пунктове ще играят важна роля в подпомагането на увеличаването на контактите между хората, допринасяйки за изграждането на много необходимото доверие между общностите на острова", коментира още тя.

Припомняме, че Кипър е разделен от повече от четири десетилетия и двете общности живеят изолирани една от друга, въпреки че кипърските турски власти проправиха пътя за свободното движение на хора през 2003 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа