В квартални магазини цените растат плавно

Стоките в кварталните магазини поскъпнаха средно с 10-20 стотинки, алармират читатели на „Труд”.

Веригите се обявиха срещу контролираните със закон етикети

Мерките могат да доведат до дефицит, предупреждават големите

Квартални магазини започнаха плавно да вдигат цените на повечето стоки, макар и с по 10-20 стотинки, показа проверка на „Труд” в София и страната. Официално спекула няма, но въпреки това пакетирани продукти като чипс и бонбони, брашно, ориз и качамак, домакински стоки като сапун, тоалетна и домакинска хартия, носни кърпи вече се търгуват с по-високи цени в малките бакалии. Цената на дезинфектантите, там, където още ги има, пък се различава в пъти, за едни и същи продукти, в различните магазини.

И докато за вносните стоки увеличението може да се отдаде на затруднените доставки в Европа, то за българските продукти няма обяснение, категорични са читатели на вестника. Това е и причината пред големите вериги все още да има дълги опашки, въпреки изискванията за по-малко посетители едновременно и повечето време, което отнема пазаруването. Причината е, че те все още поддържат цените на стоките, такива, каквито бяха и преди пандемията да се развихри, обясняват клиенти.

Само преди ден парламентът прие мерки, чиято цел е да регулира цените, но според работодатели, представители на големите вериги и дори финансовият министър Владислав Горанов подобни действия са неподходящи. И вместо да сложат край на спекулата могат да доведат до поскъпване на стоки и услуги, които в този период би трябвало сезонно да поевтинеят. От Сдружението за модерна търговия излязоха с позиция, че тези разпоредби ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика като дефицити, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет.

Ядем по-скъпи домати и лимони

Само за седмица се търгуват с 20-30 на сто по-скъпо на едро

По-скъпи домати и лимони ядем през последната седмица. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за движението на цените на едро. С една пета се е повишила цената на оранжерийните домати за периода или с 54 стотинки за килограм. Така зеленчуците на едро се търгуват срещу 2,65 лв./кг. През същия период на предходната година те са поевтинели и са се продавали за 2,27 лева за килограм.

При лимоните поскъпването е още по-драстично - 36,1 на сто, със 79 стотинки за килограм. Така цената им на едро достига 2,98 лв./кг на едро при 1,78 лева за килограм по същото време преди година. Тогава киселият плод отново е поскъпнал, но с малко над 1 процент. Причината за голямата разлика според търговци са затруднените доставки заради блокираните от пандемията граници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари