На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

В памет на “Балкан” Преди 18 години за първи път флотилията остана на земята

Срещу мизерните $150 хил. Gad Zeevi стана собственик на 75%

На 9 ноември 2001-а самолетите на авиокомпания „Балкан“ останаха за първи път на земята по нареждане на Гад Зееви. Само за 19 месеца той съсипа най-голямата авиокомпания в бившия соцлагер след „Аерофлот“, в която българската държава 52 години беше наливала пари от нашите данъци.

Срещу мизерните $150 хил. (колкото по това време струваше луксозен апартамент в София) той стана собственик на 75% от капитала на авиокомпанията. И то… с пари, преведени от бюрата на авиокомпанията в Цюрих и Прага… „Балкан“ бе купен с пари на „Балкан“!

Но вместо да започне да изпълнява задължението си по договора (да изплати текущи задължения и да инвестира около $100 млн.), той започва грабежа (удобно скрит зад други физически лица). Негови служители – директорите Цви Франк и Андрю Грей, както и финансовият директор Йеахим Мар Хаим нареждат на всички представителства в чужбина да превеждат приходи над $500 по сметката на регистрираната в Нидерландия Balkan Airlines Holdings B. V. чрез ING Банк, Амстердам. Това, по същество, е грубо нарушение на действащия валутен закон (и на Наредбата на БНБ за сделки между местни и чуждестранни лица) и е par excellence пране на пари.

Така постъпленията на компанията се връщат обратно… но вече като… кредити. Между „Балкан“ и Гад са сключени осем договора за кредитиране при 10 – 1/8% месечна (!) лихва, обезпечени 200% (!) с активи на „Балкан“.

През 2002-а, след като прибра в джоба си $70 млн. и заведе искове за още $ 230 млн., Гад Зееви си би камшика. Хитрецът бе подсъдим за измама и в Израел (през 2006), но отново се изплъзна от правосъдието, след продължил 5 години съдебен процес.

След години този казус ще се изучава в Юридическия факултет с имената на Иван Костов, Муравей Радев, Вилхелм Краус и Захари Желязков.

* Текстът е от сайта Lentata

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.