В Пловдив инвестират в жилища без наематели

В Пловдив много хора купуват имоти с цел инвестиция.

Печелят от поскъпване на имота

Не искат да се занимават с неплатени сметки и дребни ремонти

Българи в чужбина влагат парите си в родината

В Пловдив много хора инвестират в имоти в началния етап от строителството им, разказаха брокери. След завършване на сградите инвеститорите масово не обзавеждат апартаментите, а ги заключват и ги задържат като дългосрочна инвестиция. Целта е да предпазят парите си от инфлацията и да спечелят от поскъпване на имота през годините без да се занимават с майстори, обзавеждане и наематели.

През последните няколко години жилищата в Пловдив поскъпнаха доста, което показва, че който е купил апартамент и просто го е държал няколко години, дори без наематели, е реализирал добра печалба. Покупката на апартамент с цел дългосрочна инвестиция вече е характерна тенденция за пазара на имоти в града под тепетата.

Голяма част от покупките на апартаменти с инвестиционна цел са на българи, живеещи зад граница. Те изкарват пари в чужбина, но предпочитат да ги инвестират в България. Купуват имоти и без да правят довършителни ремонти и да ги дават под наем, и ги препродават след 4-5 години на много по-висока цена от първоначалното вложение.

Българите, които живеят в чужбина, нямат възможност постоянно да се грижат за имота и да се занимават с майстори и наематели. Те се притесняват, че като са зад граница, наемателите могат да натрупат неплатени битови сметки или да нанесат щети на имота. Освен това, за да дават апартамента под наем, трябва да вложат още пари за довършителни работи, както и за обзавеждане. Мебелите и домакинските уреди вече са доста скъпи. А довършителните ремонти при покупката на апартамент ново строителство може да отнемат време. Хора, които живеят и работят в чужбина, няма как да следят отблизо качеството на ремонтните дейности. Затова много хора избират просто да инвестират в имота без да поемат допълнителните ангажименти, които са свързани с отдаването му под наем. Това се отнася както за хора в чужбина, така и за такива, които живеят в друга част на страната, но решават да инвестират в Пловдив. Икономиката на града се развива добре, разкриват работни места, което е предпоставка за нарастване търсенето на жилища. Затова инвестиционни имоти в Пловдив купуват както местни жители, така и хора от другите райони на страната.

Предпочитаните райони, в които инвестират хората, са квартали с активно ново строителство, които са предимно в западната и южната част на града. Според брокери, най-добра е инвестицията в качествени сгради с добра локация, предимство е наличието на зелени площи край имота или, ако сградата е в централните части на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти