В Пловдив приключи доброволческата програма за студенти психолози от Великобритания и Канада

Организатор е 22-годишният пловдивчанин Борислав Цоков, по негов проект в 12 социални институции под тепетата работят 75 чуждестранни студенти

Втората смяна за 2017 година на доброволческата програма за чуждестранни студенти психолози в Пловдив приключи този четвъртък – 31 август, съобщи нейният инициатор и организатор – 22-годишният пловдивчанин Борислав Цоков. Програмата се провежда вече две години поред в летния сезон, като за този период през нея са преминали общо 75 студенти от елитни университети във Великобритания и Канада. Всеки един от тях е прекарал по един месец в Пловдив в една от 12-те избрани социални институции за деца и възрастни с ментални и интелектуални дефицити. Паралелно с това доброволците са преминали през обучения, лекции и уъркшопове, реализирани от преподаватели в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и други организации. За да се преодолее езиковата бариера между участниците в заниманията, е използвана помощта на български англоговорящи студенти по психология, които да координират и организират активностите. Въпреки натоварената програма през свободното си време и уикендите студентите от Обединеното кралство и Канада имаха възможността да опознаят древния Пловдив и да пътешестват сред красивата природа и до културните и историческите забележителности на България.

Идеята за доброволческата програма се ражда през 2015 г., когато Борислав Цоков завършва втората си година като студент по психология в Единбург. Тогава той прекарва един месец в Шри Ланка, където участва в доброволчески проекти, фокусирани върху психологическа работа с деца и възрастни с ментални заболявания. Там младият пловдивчанин получава възможността „на терен“ да приложи своите знания и да се запознае със социалните институции на развиващата се все още азиатска държава.  Вече запознат със ситуацията в социалната сфера в България от своето участие в дейността на младежкия БЧК през ученическите си години в ЕГ „Пловдив“, Борислав Цоков решава да организира подобни доброволчески проекти и в родния си град. Още същата година – 2015 г., той регистрира своя организация в Шотландия. Целта й е да подпомогне процеса на деинституционализация чрез намаляване на стигмата около менталното здраве и социализирането на деца и възрастни с увреждания в България.

Преследвайки реализирането на тази благородна цел през лятото на следващата 2016 г. Борислав организира и успешно осъществява доброволческата програма в съвместна дейност с Педагогическия факултет на Пловдивския универститет „Паисий Хилендарски” и Университетския център за доброволчество. В нея вземат участие британските и канадските студенти по психология, които посещават Пловдив, за да подпомогнат благородната кауза и същевременно с това да добият ценен практичен опит. Успешното реализирането на доброволческите проекти на Борислав Цоков продължава и през 2017 г. Така иновативната за България идея успява само за 5 месеца през последните 2 лета да привлече студенти от над 20 националности. В Пловдив и областта са доброволствали студенти – граждани на 12 европейски държави, сред които Германия, Финландия, Норвегия, Чехия и Великобритания. Някои от тях са и от други континенти – Канада, Иран, Непал, Хонг Конг, Китай, Нигерия, Бразилия, Пакистан и Сингапур. Участниците са студенти по психология от над 20 университета на Острова, най-елитните от които са: Durham University, University of York, Cardiff University, Univercity City London, Newcastle University, Oxford Brookes University, Royal Holloway University of London, Strathclyde University.

Едномесечният престой в Пловдив за повечето от доброволците е тяхната първа визита в България. Той спомага не само за обогатяването на техния теоретичен и практичен опит, но също така дава възможност на чужденците да се влюбят в българската култура, история и самобитност. Заедно с това едномесечната доброволческа активност помага за осъществяването на следващите стъпки в кариерното развитие на младите студенти психолози. Придобитият от тях опит след успешното приключване на програмата, получените сертификати и дадените препоръки помагат на 8 от тях да продължат магистърска степен по клинична психология, а на много други – да започнат работа в сферата на социалните услуги във Великобритания. Една от участничките в програмата през лятото на  2016 г. - българска студентка по психология в Лондон, дори мултиплицира дейностите на програмата на територията на град Велико Търново. Успешното приключване на обучението в бакалавърската програма по психология и упоритата работа през тези две години, по отношение на реализиране на активни политики  за  социалната интеграция на деца и възрастни с увреждания в България, допринесоха Борислав Цоков да бъде приет във Факултета по международни отношения в University of St. Andrews в магистърската програма „Международни политически теории“. Така той ще стане един от малкото българи, които са имали честта да учат международни отношения и политически науки в този водещ за Великобритания университет.

Коментари

Задължително поле