В Румъния очакват пика на пандемията след Великден

Румънският премиер Лудовик Орбан смята, че пикът на пандемията от Ковид-19 в Румъния ще бъде достигнат след Великден, пише в. "Журналул национал". В Румъния заразените с новия коронавирус вече са над 3 800, а починалите - 151, предаде БТА.

Лудовик Орбан казва, че очакването за връх на епидемията в Румъния след Великден зависи от много фактори и се базира на оценките на специалистите по епидемиология. Според сегашните преценки пикът ще бъде между 20 април и 1 май.

Лудовик Орбан посочи, че Румъния тества толкова, колкото е необходимо. Премиерът припомни, че страната е започнала с три центъра за тестване, а към момента са 36. Премиерът увери, че власитте полагат усилия да увеличат капацитета за тестване, така че да бъде колкото е възможно по-близо до реалните нужди. Орбан каза, че не може да бъдат тествани всички, а проби се взимат при съмнения за заразяване.

Пред телевизия Диджи 24 Лудовик Орбан каза, че препоръчва използване на защитни маски, но това не може да бъде наложено като задължение, докато не бъде осигурен производствен капацитет.

"Настоявам парламентът да се заеме с промени на закона за статута на депутатите и сенаторите, с които народните представители да се откажат от специалните си пенсии като първа крачка на добра воля", заяви Орбан.

Според данни на Националната пенсионна каса в края на декември 2019 г. специални пенсии са получавали 9 359 румънци. Право на такава пенсия, която не е обвързана с месечни вноски, имат народните представители, бивши полицаи, служители на тайните служби, военни и магистрати. Същевременно минималната пенсия в Румъния е само 163 долара и специалните пенсии са много непопулярни сред населението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа