В Токио ще следят журналистите с GPS

Организаторите на олимпийските игри в Токио ще сюрпризират чуждестранните журналисти с куп ограничения, за да се избегне всякаква възможност за разпространение на коронавируса.

Така представителите на медиите няма да могат свободно да се предвиждат из града, не им е позволено също да ползват градския транспорт. А маршрутите им ще бъдат строго следени, дори с GPS, обяви шефът на организационния комитет Сейко Хасимото.

„Ще контролираме много прецизно тяхното предвиждане, те нямат право да напуска обозначените за тях зони - конкретизира тя. - А работните си пътувания ще осъществяват само с организиран за тях транспорт.“

И допълни, че хотелите, резервирани за журналистите, са били намалени от 350 на 150, за да може представителите на медиите да бъдат на по-компактни групи.

Същевременно Тосиро Муто, генерален секретар на Токио 2020, уточни, че не става въпрос за „ограничаване свободата на словото“, а за да се ограничи риска от разпространение на COVID-19. Той допълни, че GPS системата ще бъде изключена към всеки журналист 14 дни след неговото пристигане в Япония.

Игрите са от 23 юли до 8 август.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт