В Хърватия избират президент

В Хърватия днес се провежда втори тур на президентските избори. Един срещу друг се изправят досегашният държавен глава - консервативната Колинда Грабар - Китарович и бившият премиер социалдемократ Зоран Миланович, информира БНР.

Първият тур на президентския вот се проведе на 22 декември в навечерието на хърватското председателство на Европейския съюз. Зоран Миланович тогава събра 29,54%, а Колинда Грабар-Китарович едва се класира за балотаж и изпревари десния популист Мирослав Шкоро, събирайки 26,7 на сто от гласовете пред неговите 25%.

Според последната предизборна анкета 45% от избирателите смятат да гласуват за кандидата на социалдемократите Зоран Миланович, а а 42 процента за досегашния президент.

51-годишната Колинда Грабар-Китарович стана първата жена президент. Постът е предимно церемониален, а по време на мандата си тя балансираше между по-умереното крило на нейната партия - Хърватската демократична общност, и националистите.

53-годишният Зоран Миланович от друга страна се опитва да се завърне на висок пост с обещание да направи Хърватия нормална либерална демокрация с независима съдебна система и респект към малцинствата.

Коментари

Задължително поле