В центъра на Варна цените са над 1900-2000 евро/кв.м

Варна е атрактивен град за покупка на жилище за хора от цялата страна.

Има голям интерес към къщи и затворени комплекси край морския град

Покупката в район с утвърдено име е въпрос на престиж

Морето привлича и чужденци

В идеалния център на Варна цените на апартаментите започват от около1900–2000 евро на квадрат. Встрани от центъра на морския град цените на жилищата най-често са между 1300 евро и 1500 евро на квадратен метър, а в крайните квартали са в около 1000 евро за квадрат, разказаха брокери на имоти.

Най-често купувачите избират двустайни или тристайни апартаменти. При покупка с инвестиционна цел най-често избират двустайни жилища. Купувачите с по-големи финансови възможности се интересуват както от самостоятелни, така и от редови, а дори и от къщи-близнак в района около Варна. Голям е интересът и към затворени комплекси в близост до града, тъй като много хора търсят затворена среда, която им дава сигурност и спокойствие. Освен това, за немалко хора притежанието на имот в затворен комплекс в район с утвърдено име е въпрос на престиж. Такъв пример може да бъде курортът „Св. св. Константин и Елена“, където има предлагане на цени, по-високи от средните за Варна. Двигател на пазара на имоти в морската столица е и активното строителство. Сред районите с по-големи обеми ново строителство са „Възраждане“ и „Пчелина“. Новото строителство осигурява предлагане на качествени имоти и съответно купувачите имат възможност да намерят жилище, което отговаря на изискванията им.

Варна е атрактивен град за покупка на жилище за хора от цялата страна. Варна е бързо развиващ се град и редица хора от други населени места решават, че там могат да развият собствен бизнес. В резултат решават да купят и собствен апартамент в града. Други пък търсят апартамент във Варна, в който да живеят докато завършат образованието си. Много хора желаят да имат имот в района на морската столица, който да бъде на тяхно разположение по време на лятната им почивка. Не са малко и хората, които купуват жилище с инвестиционна цел, за да го отдават под наем на туристи и студенти във Варна. Красивото море привлича и много чуждестранни купувачи.

Независимо от мотивите си за придобиване на жилище, купувачите са много информирани за състоянието на имотния пазар. Те активно търсят предложения на пазара и сравняват наличните оферти. Склонни са да платят повече от предвиденото за имот, който е наистина качествен и отговаря на изискванията им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти