В шкафове, чекмеджета, ниши: Хванаха украински служители, натрупали милиони в брой, помагайки на мъже да бягат от служба

Държавното бюро за разследване разкри, че ръководителят на Регионалния център за медико-социална експертиза в Хмелницки (MSEC) и нейния син, ръководител на областната администрация на Пенсионния фонд, незаконно са придобили милиони долари. Те са помагали на мъже да се укриват от военна служба. 

Това се съобщава на страницата на Държавното следствено бюро във Фейсбук.

Майката и синът, срещу солидна такса, са вписвали увреждания за мъже, които се опитвали да избегнат военната служба.

При обиски в офисите и домовете им са намерени почти 6 милиона долара в различни валути само в брой. В кабинета на шефката на MSEC са открити 100 000 долара, както и фалшиви медицински документи, списъци на мъже с имена и измислени диагнози. Служители на SBI са иззели почти 5 244 000 долара, 300 000 евро, повече от 5 милиона гривни, маркови бижута и бижута от домовете на служителите. Пари имало почти навсякъде: в шкафове, чекмеджета, ниши.

Иззети са и документи, потвърждаващи незаконната дейност на длъжностни лица и прането на пари чрез различни бизнес проекти.

По време на разследването жената се опитала да се отърве от част от парите, като хвърлила през прозореца две чанти с половин милион долара.

Освен това се оказало, че семейството на чиновниците има значително състояние: те притежават 30 недвижими имота в Хмелницки, Лвов и Киев, девет луксозни автомобила, корпоративни права на стойност 48 милиона, хотелски и ресторантски комплекс от почти 3 хиляди квадратни метра в един от парковете Хмелницки. В чужбина притежават имоти в Австрия, Испания и Турция. Семейството е натрупало почти 2,3 милиона долара във валутни сметки. 

Чиновниците не са включили цялото това богатство в годишните си декларации.

От СБР не посочват имена на заловените. Медиите пишат, че това е заслужил лекар на Украйна, главен лекар на институция, осигуряваща инвалидност в Хмелницка област, член на депутатската фракция на Хмелницкия областен съвет от Слугата на народа Татяна Крупа и 34-годишният Александър Крупа. Главата на семейството Владимир Крупа също е известен в региона: до 2021 г. той оглавяваше одитната служба на Хмелницки регион.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа