Гаден слух срещу Слави

Бившият председател на ИТН в Дупница Николай Златарски разказа пред „Труд”, че е платил цялата си кампания от джоба си, а сега главният секретар на партията Виктория Василева е дала инструкции да не се ползват преференции за изборите на 11 юли.

Между 10 000 и 20 000 лева трябвали за водаческо място в ИТН

Главният секретар Виктория Василева забранява преференциите, разкри Николай Златарски

Нормално е да се плаща бензина за обиколките

Купуване на водещи позиции в депутатските листи на „Има такъв народ” срещу 10 - 20 000 лева според шансовете за влизане в 46-то Народно събрание, е отказало част от предишни избраници на Слави Трифонов за кампанията на 11 юли. Този слух тръгна от областни градове в Южна България дни преди крайния срок за регистрация на кандидатските листи за предсрочните избори.

От централата на формацията отрекоха да има „ценоразпис за първите места в листите”.

„Труд” се свърза с координатори и бивши депутати от формацията на шоумена в страната. „По принцип партията нямаше кой знае каква мащабна кампания, а и сега ще бъде така. Плакати и листовки. Те се пращат централно от София. Иначе, ако някой се оплаква, че изразходва средства за кампания, вероятно се скъпи за бензина, който му е нужен за срещите с избиратели. Но това е нормално, кой да му го плати?”, отговориха на запитване от „Труд” от „Има такъв народ” в Бургас и в Стара Загора.

„Разочарован съм от „Има такъв народ”, толкова надежди възлагах, че това е партията, която ще промени морала в политиката и вярвах, че ще донесе жадуваната от хората промяна, но преживях само предателства и горчивини. Затова и си подадох оставката от общински лидер на структурата в Дупница”, каза от своя страна пред „Труд” Николай Златарски. Той е на 41 години, юрист по образование и бизнесмен, собственик на верига магазини за санитарни и хигиенни материали в града. „Когато започнахме да организираме изборите за предишния парламент от централата ни казаха да се оправяме сами. Тоест ние сами да плащаме от джоба си предизборната кампания”, отсече Златарски.

„И аз всичко плащах от джоба си. Срещи, организация, много пари дадох. В региона всички ме познават, така спечелих 900 преференции и станах втори в листата след Виктория Василева, главен секретар в партията. Така за първи път се очакваше Дупница да има свой депутат в мое лице, хората се зарадваха, разказва Николай Златарски.

„До последно тя ми каза, че ще влезе от столицата, където бе в 26-ти район. Даже си беше подала и в ЦИК заявлението и един час преди крайния срок изведнъж се промени нещо и Централата решила тя да влезе от Кюстендилска област, та да влезе от София синът на собственика на Олинеза - Никола Кръстев”, допълни още Златарски.

„Никой не ни каза едно благодаря за работата ни, за личните ни инвестирани пари. За мен това е предателство, гавра с труда ни, толкова тичахме и работихме. Разочарован съм, защото не срещнах това което очаквах”, заключи той.

„И още един пример ще дам, преди няколко дни Виктория Василева беше на събрание на актива в Дупница и пак дава инструкции относно реденето на новите листи. Щяла да кара всички в листите да подписват декларации за отказ от преференциите, за да се гарантира, че никой няма да бъде изместен от мястото в листата, което те отгоре са определили. Е, това ли е демокрацията? Аз останах редови член, но сега обмислям въобще да напусна партията”, заключи бившият председател на „Има такъв народ” в Дупница.

Напрежение

Чакат шоумена да каже влиза ли в кампанията

Членският внос стига до 240 лева за година

Слави Трифонов може и да не участва в листите на предсрочните избори, притеснени са структурите на ИТН по места. 

Финансирането на кампанията на „Има такъв народ” е „бял кахър” в сравнение с въпроса дали Слави Трифонов ще води този път листи на формацията или ще остане извън тях. Това заявиха по повод на тиражирани версии, че кандидатите за депутати трябва сами да осигуряват план-сметката за кампанията си от офисите на ИТН във Велико Търново и Пловдив. Активисти от там дадоха пример, че структурите им нямат много разходи, а в същото време членският внос е достатъчен за покриване на голяма част от партийните мероприятия и срещи с граждани. По-важният въпрос бил, дали Трифонов ще се включи активно, защото личният му кредит на доверие сред симпатизантите бил висок и ще е важен за резултатите на предсрочните парламентарни избори.

Партията е обявила официално членския си внос за месец, който за членове на Националния съвет е 20 лева, което означава, че хората от ръководството трябва да дават лепта от 240 лева за година.

За обикновените членове членският внос е 10 лева или 120 лева за 1 година, а най-малко - само по 2 лева на месец, плащат ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение.

В Пиринско

Кандидат на ИТН с шанс за кметски стол

Илко Стоянов от ИТН може да стане първият кмет от партията на Слави Трифонов, показват предварителните сондажи в Благоевград.

Предстоящата битка за кметския стол в Благоевград се очертава да бъде доста интересна, защото за първи път в надпреварата участва и новата партия на Слави Трифонов. Като основни претенденти за поста социологията сочи адвокат Илко Стоянов от ПП „Има такъв народ”, бившия вече председател на Общинския съвет Андон Тодоров, който излиза като независим с подкрепата на ГЕРБ, ВМРО и други малки партии.

Третият претендент е Румен Томов, досегашен кмет, който пак се кандидатира като независим с подкрепата на БСП. Томов бе отстранен от ВАС заради неподадени документи в срок за отписване на търговската си фирма.

„В предстоящата предизборна кампания ще покажем какво можем да направим за нашия град, а няма да говорим какво не е направено дотук. Ще работим с енергията на много млади хора, с експертизата на специалисти и с вярата, че най-хубавото за нашия град предстои”, заяви Илко Стоянов от ИТН, който като областен координатор на партията постигна второ място в Пиринско за хората на Слави Трифонов. Сега Илко Стоянов обяви, че е разписал 10 годишна програма за управление.

Едните прогнози за частичните местни избори на 27 юни сочат, че на балотаж ще бъдат Илко Стоянов и Андон Тодоров, други залагат на битка между Андон Тодоров и Румен Томов. И „Демократична България” реши да излезе със свой кандидат за кмет в лицето на д-р Виктория Каракостова, която бе избрана за лидер на ДСБ в града само преди две седмици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения