Газова прошка търси България от Русия

Румен Радев и Владимир Путин. Снимка: Архив

Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Целта на визитата е да се развие политическият диалог

България търси газова прошка от Русия - с това заглавие руският вестник “Взгляд” коментира двудневното работно посещение на българския президент Румен Радев в Москва и в Сочи и по-точно инициативата му за директна газова връзка между двете страни с наименованието “Български поток”. Идеята бе лансирана от държавния ни глава в интервю за вестник “Комерсант”, в навечерието на визитата на Радев в Русия.

Целта на моята визита е да възстановим политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване, защото този диалог е важен за успешно сътрудничество във всички области от взаимен интерес. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския президент Владимир Путин в резиденцията “Бочаров ручей” в Сочи.

Той подчерта, че неговата визита е в навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. “Още по-радостно е, че днес нашите народи заедно празнуват този празник. Заедно отбелязваме и една знакова годишнина - 140 години от Освобождението на България и Руско-турската освободителна война, благодарение на която България възкръсна на картата на Европа”, каза Радев. Затова, по думите му, отношенията между двете страни са по-особени. Не се основават само на чисто политически и икономически интереси, а на дълбоките исторически, духовни, културни и езикови връзки между нашите народи.

Руският президент Владимир Путин приветства Радев в Русия и посочи, че посещението е във връзка със 140-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго. “Това е една от най-важните дати в общата ни история”, добави президентът Путин. Руският държавен глава отбеляза, че с това двустранните отношения не се ограничават и има много неща, които свързват двете страни.

“С президента Путин направихме стратегически преглед на нашите решения. Разгледахме всички възможности, имаме наистина огромен потенциал в най-различни сфери. Радващото е, че в резултат на моята визита имаме положителен импулс и на българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения. Поднових своята покана към президента Путин да посети България и то в година, в която отбелязваме 140 г. от нашето Освобождение”, заяви Радев след официалната среща.

 

Покана

Чакат Борисов в Кремъл

Министър-председателят Бойко Борисов има покана за посещение в Москва в края на месеца. Това потвърдиха пред „Труд” от Министерския съвет след като Путин съобщи новината. Припомняме, че двамата проведоха телефонен разговор и са коментирали евентуална среща още в началото на март. Тогава двамата обсъдиха енергийните проекти в България. Борисов запозна Путин и с развитието на темата за Западните Балкани, върху която акцентира Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура.

 

Отзиви в Москва

София си получи урока

03-10Отказът на България от “Южен поток” бе най-груба грешка. Турция веднага се възползва от шанса си, а Германия строи “Северен поток 2”. Добър урок за София.

Руският сенатор Алексей Пушков в туитър

Старият маршрут е изгоден

03-11От икономическа гледна точка маршрутът по стария “Южен поток” е изгоден за Русия. Тръбата с мощност 15,75 млрд. куб. м идеално би паснала за удовлетворяване на нуждите на Балканите. Но България се показа като несамостоятелна страна. Разговаря с американски сенатори и се отказа от проекта. Сега “Турски поток” може да продължи към Гърция, а може и към България.

Игор Юшков, експерт от Фонда за национална енергийна сигурност, пред “Взгляд”

Чиста проба популизъм

03-12Това е чиста проба популизъм, връщане към “Южен поток” няма да има. Вътрешната политика на България зависи от външни указания и това показа неуспешният опит с “Южен поток”. Въпреки културните и исторически връзки, България е страна от НАТО и ЕС с доста слаба икономика, зависима от външна подкрепа.

Алексей Антонов, руски анализатор, пред “Газета.ру”

 

Ново бъдеще за проекта "Белене"

В Сочи са разгледани документи

Казваме до края на юни за оборудването на АЕЦ

Българското министерство на енергетиката ще представи до края на юни различни варианти за използване на произведеното руско оборудване за АЕЦ “Белене”.

Руската държавна корпорация “Росатом” е готова да участва в проекта АЕЦ “Белене” под всякаква форма, каквато определи българското правителство. Първият заместник-генерален директор на “Росатом” Кирил Комаров приветства намерението за възобновяване на проекта.

Българското ми­нистерство на енергетиката трябва да представи до края на юни на руската страна различни варианти за използване на произведеното руско оборудване за АЕЦ “Белене”, включително за рестартиране на проекта.

На разположение на президента Румен Радев и на държавния глава на Русия Владимир Путин са били документи, които са обсъдени по време на срещата им в Сочи. Според ТАСС в документите се посочва, че преговорите за удължаване на живота на Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” с “Росатом” трябва да приключат до края на юли 2018-а.

С почти пълно единодушие от 137 гласа “за” и само един - “въздържал се”, българският парламент реши в началото на март да възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова до 30 юни да внесе конкретни предложения за възможностите за реализация на проекта АЕЦ “Белене”. България вдига мораториума за строителството на АЕЦ “Белене”. Както е известно, премиерът Бойко Борисов съобщи, че до седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът да бъде размразен. А представители на Китайската национална ядрена корпорация обявиха, че са заинтересовани от изграждането на АЕЦ “Белене”.

Коментари

Задължително поле