Газът поскъпва от Нова година

Засега цената на парното и топлата вода остава без промяна

КЕВР решава окончателно до края на декември

Цената на природния газ ще се повиши от Нова година, стана ясно от внесеното от “Булгаргаз” предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Държавната компания настоява увеличението да е с 2,83% за 1000 куб. метра.

Ако искането бъде одобрено от регулатора, клиентите на дружеството ще плащат по 352,93 лева за 1000 куб. метра газ или 33,52 лв./MWh, като в цената не влизат таксите за достъп, пренос, както и акцизът и ДДС.

Сегашното искане за повишение на цената е по-малко от първоначално обявеното преди месец. Тогава разчетите на дружеството показаха, че синьото гориво трябва да поскъпне с 4,85%.

Увеличението на газа няма да се отрази на цената на парното и топлата вода, защото досега КЕВР ги е променяла, ако увеличението на синьото гориво е над 5 процента.

Окончателното решение на регулаторната комисия ще стане ясно в края на месеца. До 15 декември КЕВР трябва да реши и за нови цени на студената вода в 14 града в страната. От ВиК дружествата вече поискаха поскъпване от 3 до 20%, като “Софийска вода” предлага ръст от 9,4% на цената в столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари