Гебрев отровен чрез кафемашина и салата (обзор)

Случаят няма нищо общо с „новичок”

Заподозрян руснак влизал три пъти у нас

Премиерът, главният прокурор, шефовете на МВР и ДАНС на среща с британския посланик

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев не е отровен с бойно вещество “новичок”, а с инсектициди, открити в кафе машината в дома му. Подобно вещество е намерено и в салата, която е ял на вечеря с партньори. Тези факти съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров след среща, свикана от премиера Бойко Борисов. В нея участваха британският посланик Ема Хопкинс, вътрешният министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Повод за срещата станала информацията за българска връзка с трима руски граждани, заподозрени по случая Сергей Скрипал.

“Двама от тях не са идвали в България, показа проверка за последните 10 години. Третият - Сергей Федотов, е влизал три пъти в България от февруари до май”, обясни главният прокурор. Той посочи, че датите на второто идване от 24 до 28 април 2015 г. съвпадат с отравянето на Гебрев. Прокуратурта, МВР и ДАНС проверяват маршрутите му на движение, в кои хотели е отсядал, какви коли е ползвал и вече е събран голям обем от информация.

“На 28 април 2015 г. Гебрев след вечеря с партньори от Полша в София в ресторант в хотел “Кемпински-Зографски”, се почувствал зле и бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 в такова състояние изпада неговият директор на производство във фирма „Емко”. На 1 май 2015 СГП образува досъдебно производство за опит за убийство. На 4 май 2015 синът на Гебрев е приет във ВМА с подобни симптоми. Заключенията от експертизите са показали, че в кафе от кафемашина в дома на Гебрев, както и в повърната храна от неговия син, има следи от хлорпирифос - инсектицид, силно токсичен, който се ползва за борба с вредителите по земеделските култури. Оттук насетне е започнала проверка по всички версии. Хлорпирифос се е съдържал в руколата в салатата, която са консумирали в хотела, но в ниско количество. Разследването е установило категорично, че ползваният препарат е в минимални количества и не може да причини подобно тежко състояние, в което е бил Гебрев. През април 2016 г. досъдебното производство по случая е спряно, защото няма разкрит извършител.

През 2018 г. Цацаров е поучил писмо от Гебрев, в което търговецът заявява, че през март същата година е извършено похищение срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания и не изключва да е използваната същата отрова от рода на “новичок”. “Изисках от СДВР спряното досъдебно производство и разследването бе възоб­новено”, подчерта Цацаров.

“При свой разпит Гебрев тогава за първи път казва, че е поискано от него изследване във финландска лаборатория, което е заплатено от самия него. Резултатите веднага са изискани от ВМА. Разполагаме с пълния тест на резултатите от изследването от 2016 г. Заключението е, че се потвърждават следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, свързани със списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия”, обясни главният прокурор.

 

Скандал след скандал

Кой е Емилиян Гебрев?

Става фактурист - комисионер

Биографията на оръжейния бос Емилиян Гебрев изобилства от скандали и сделки на ръба на закона. Гебрев е лице от времето на комунизма, свързан с българските тайни служби и работещ при социализма в оръжейния гигант “Кинтекс”. След промените става крупен частник, или по-скоро фактурист - комисионер, работещ с държавните предприятия от военнопромишления комплекс, източвайки финансовия им ресурс.

Фирма “Емко”, чиито складове гърмяха край Севлиево, също е в схемата на Емилиян Гебрев. Самият той обикаляше медиите да се оплаква, че през 2015 г. е бил направен опит да бъде отровен – той , синът му, както и двама директори от “Дунарит”. Това се случило, когато станал известен и интересът му към “Дунарит”.

 

Според посланика на Великобритания у нас

Имало пълен синхрон между службите

Работили по всички факти у нас

Българските и британските служби работят в сътрудничество по случая “Гебрев”. Всички други партньорски европейски служби вземат под сериозно внимание всякакви предположения за намеса на руски служби в Европа. Това обяви след срещата в МС Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас.

Вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че по случая “Гебрев” се работи “в пълен синхрон”. “Към момента, когато на 30 април 2015 г. получихме сигнал за това, че Емилиян Гебрев е настанен във ВМА, незабавно започнахме оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. Беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Работихме по всички факти и обстоятелства както в подкрепа на хипотезата, че това е злонамерено действие, така и в подкрепа на това, че става въпрос за битово отравяне”, коментира Маринов.

 

Аферата

В началото бе „Скрипал“

Нападение с химично вещество

Аферата “Скрипал” избухна на 4 март 2018 г., когато бившият руски двоен агент Сергей и дъщеря му, Юлия, бяха открити в безпомощно състояние в парк в британското градче Солсбъри. Разследването заключи, че двамата са били обект на нападение с химично вещество, което седмици по-късно бе определено като руския нервно-паралитичен газ “новичок”. За извършители на покушението бяха посочени руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов, посетили града като туристи непосредствено около датата на инцидента. В последствие същите бяха идентифицирани като офицери от ГРУ с истинските им имена Александър Мишкин и Анатолий Чепига.

Коментари

Задължително поле