Генералният мениджър на „Силвър Стар” в България Ролф-Юрген Заерле: Новите Мерцедеси изпреварват и самолети в технически план

Предлагаме автомобили за по-малко от 500 лв. на месец, защото вярваме в сбъднатите мечти

- Г-н Заерле, скоро ще отпразнувате втория рожден ден на „Силвър Стар” в България. Кажете ни, защо някой трябва да си купи нова кола от вас, вместо да избере друг вариант?

- Ние сме единственият оторизиран партньор в страната на германската компания „Даймлер”, която произвежда автомобилите „Мерцедес-Бенц”. Нашите коли са с много високи технически параметри и категорична функционалност. За тях се грижат висококвалифицирани специалисти, обучени и тренирани от „Даймлер” Германия.

Никой друг в България не може да предложи такъв широк обхват от услуги и автомобили като нас. Тук не става дума само за нови автомобили, а за обслужването им и програмата ни за употребявани превозни средства. В основата на фирмената ни политика не са заложени само продажбите. Ние искаме доволни клиенти, които инвестират в превозни средства, на които да разчитат, които да работят за тях, да им дават сигурност, комфорт и увереност.

Ще дам пример с новата Е-класа, макар че имаме широко портфолио и примерите са много повече. Без да преувеличавам мога да кажа, че Е-класата има повече електронни системи, отколкото дори един реактивен самолет. В тази връзка, когато имате Е-класа, трябва да разчитате на оторизиран сервиз, който да има компетенции над такъв високотехнологичен автомобил. Затворили сме кръга - продажби, обслужване, диагностика, сервиз и знаем, че го правим по най-добрия начин. Именно затова и разполагаме с резервни части, които са в наличност в склада ни в София или можем да доставим за един ден от Германия.

- Разбираме, че имате специална програма за употребявани автомобили в ”Силвър Стар”?

- Да, имаме програма за употребявани автомобили - леки автомобили, ванове и камиони, които внасяме директно от „Даймлер” Германия. Автомобилите са били използвани или от управата и екипа на компанията, или са употребявани само една година. Колите идват тук без посредник, а моделите са прецизно подбрани съгласно търсенето в България. Плюсът за клиентите е, че гарантираме качеството – какъв е пробегът и състоянието на автомобила. Когато купите употребявана кола, не винаги знаете какво получавате и тук идва нашето предимство, че предоставяме прецизно проверен продукт. Има силен интерес към програмата и непрестанно подобряваме капацитета й, за да можем да предлагаме повече такива автомобили.

От началото на тази година учредихме и ново дружество „Silver Star premium Mobility”, което ще се занимава с цялостната дейност по изкупуване, продажби и услуги в сектора на употребявани леки, лекотоварни и товарни автомобили в България. Убеден съм, че тук тепърва ще изнедаме приятно клиентите си с още по-високо качество на обслужването.

- Какви автомобили „Мерцедес” се купуват най-много – високопроходими, компактни или луксозни? Могат ли българите да си позволят този луксозен бранд?

- Забелязвам, че се търсят доста високопроходими автомобили - SUV. Така или иначе като официален дистрибутор, ние предлагаме цялата продуктова гама, както и сервизно обслужване. Ако например видите нашата реклама за А-класа, която клиентите могат да притежават срещу по-малко от 500 лв. на месец, ще се убедите, че „Мерцедес” е премиум марка, която обаче полага старание да бъде достъпна за хора с различни доходи. А-класата е автомобил от ново поколение, умее да се наглася спрямо желанията и навиците на водача, изтъкана е от лукс и високи технологии и да, достъпна е срещу едва 495 лв. на месец с вкл. ДДС. Мисля, че така отговарям на въпроса Ви положително. Политиката ни е да направим възможно „Мерцедес” да бъде реализирана цел, а не само мечта в България. И успяваме.

- Имате голям опит и в други страни. Има ли разлика в потребителските нагласи в България и в Европа?

- Потребителите тук много добре знаят какво искат. Искат най-доброто, поръчват автомобили с много екстри и големи двигатели. Категорично ми прави впечатление, че тук клиентите са много добре информирани. Не отричам, че подобни са наблюденията ми и за Европа, но ми се струва, че в България тази тенденция се откроява повече.

- Планирате ли да разширите сервизната база и да очакваме ли смяна на локацията?

- Вече търсим нови локации в София. В Бургас от края на миналата година имаме нова база. Продажбите на леки автомобили, ванове и камиони там вече стартираха в края на месец октомври, а сервизният център започна да обслужва клиенти на 1 ноември.

- Какви модели да очакваме от “Мерцедес”?

- Наскоро представихме новата А-класа и B-класа, очакваме и А-класа лимузина. Стартираха продажбите на изцяло новия Mercedes-Benz GLE, a в края на 2019 година очакваме и един нов модел, а именно GLB. За тези, които обичат спортните коли, но едновременно с това търсят и семеен автомобил, можем да препоръчаме AMG-GT 4 door coupe. През декември месец направихме зрелищно шоу, представяйки този модел. Постарахме се да бъде достъпно до всички и препоръчвам, ако някой го е пропуснал, да види видеото в официалната ни страница във Facebook Mercedes-Benz in Bulgaria.

Отделно, през март ще представим и новата X-класа с V6 мотор, която със сигурност ще представи нови възможности на много български клиенти. През юни 2019 г. ще видите новия ни камион Mercedes-Benz Actros, който е и първият камион в света без огледала за обратно виждане. Този модел е оборудван с MirrorCam (дигитални камери), осигуряващи много по-добра видимост във всички посоки. Системата е пълна иновация, за която преди години не сме и мечтали. При вановете, вече представихме новия Sprinter, който на 100% осигурява удовлетвореността на всички видове производители.

- Разработвате ли специални програми за стимулиране на продажбите?

- Имаме предложения за корпоративни клиенти, така че не само изпълнителните и финансовите директори на фирмите в България да могат да си позволят Mercedes-Benz, а марката да е достъпна и за служителите на тези компании. Цените са повече от приемливи, така че и тук сме плътно до нашите клиенти.

Разбира се, много държим и на екипа. Поради тази причина нашите служители се обучават как да говорят с клиентите, редовно им пращаме „тайни” клиенти и получаваме обратна връзка за отношението и подготовката на кадрите ни. Разбираме, че нашите клиенти имат много високи очаквания и сме длъжни да отговорим на тях.

- Какви са вашите цели - дългосрочни и краткосрочни?

- Най-важното за нас е екипът ни да е силен, за да предлагаме на клиентите това, което очакват. Но основната ни цел остава, разбира се, да бъдем номер едно на пазара и мисля, че 2020 г. ще можем да се поздравим с този успех.

- Какви са инвестициите на „Силвър Стар” в България до момента?

- Инвестираме много средства в нашите служители, за да имаме екип с опит и мотивация. До момента „Силвър Стар” инвестира над 25 млн. евро в България. Допълнително сме инвестирали в резервни части и автомобили на склад за още 12 млн. евро и не на последно място, разполагаме с тестдрайв автомобили на стойност над 2 млн. евро, готови да посрещнат всеки клиент и да демонстрират качествата си.

Нашият гост

Ролф-Юрген Заерле е изпълнителен директор на “Силвър Стар Моторс”. Поема ръководството на официалния дистрибутор на Mercedes-Benz за България през април 2017 г.

Германският мениджър работи с Daimler от близо 30 години, повече от 25 г. от тях като служител на автомобилния гигант. Преминал е през различни позиции в компанията, като е бил представител в Близкия Изток, Индия, Сърбия и други държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес