Генералният секретар на ООН: Производството на ваксини трябва да се удвои

Някои страни по света все още не са получили нито една доза от коронавирусната ваксина, докато по-богатите страни активно ваксинират населението си. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в интервю за руски медии преди посещението му в Москва, което ще започне в сряда.

"Много съм притеснен от настоящата ситуация. Някои държави много бързо ваксинират населението си, но все още имаме страни, които не са получили нито една доза от ваксината", каза той.

"Ваксинационният национализъм е голяма грешка", каза още Гутериш. „Като цяло виждаме огромна разлика между ваксинациите в развиващия се свят спрямо развития свят“, продължи той.

Дипломатът припомни инициативата COVAX, насочена към разпространение на ваксини в развиващите се страни.

"За съжаление на COVAX и днес липсват средства - около 22 милиарда долара", каза генералният секретар на ООН. "Но сега има и проблеми с доставките поради ограниченията за износ в различни страни."

Генералният секретар призова производителите на ваксини срещу коронавирус да обединят усилията си, за да удвоят производството.

"За мен е очевидно, че глобалното производство на ваксини трябва да се удвои, за да отговори на всички нужди. И това изисква сътрудничество", каза той.

Гутериш припомни призива си към Г-20 да разработи глобален план за ваксинация, който да укрепи капацитета на всички страни и компании, които произвеждат ваксини. "Надяваме се всички производители на ваксини да могат да се обединят, за да създадат глобален план за ваксинация, който да обхваща всички хора във всички страни", каза той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят