Геният Александър Божинов, който обича смеха и бирата

Откриване на изложбата: проф. дфн Ваня Добрева, проф. дн Ирена Петева, проф. д.ик.н. Стоян Денчев, доц. д-р Христина Богова, доц. д-р Тереза Тренчева

Университетът по библиотекознание и информационни технологии работи по проект за популяризиране духовното и материално наследство на Александър Божинов – карикатурист, военен фотограф, писател, изкуствовед. В рамките на научните изследвания екипът по проекта организира и откри изложба в фоайето на УниБИТ, озаглавена „Между комичното и трагичното”. Събитието е по повод 142 години от рождението на акад. Божинов. Благодарение на фонд „Научни изследвания” УниБИТ получава архива на Ал. Божинов и започва сериозна работа върху разчитането на важни документи. За значимото дело на твореца Божинов говориха проф. Ваня Добрева – ръководител на проекта, проф. д-р Лизбет Любенова, проф. Стоян Денчев и проф. Ирена Петева.

Проф. Лизбет Любенова – директор на архива на БАН, подчерта, че този проект ще бъде от изключително значение за културния живот на България: „Военният архив на Божинов е уникален! Предстои да проследим академичните занимания на Божинов, както и личната му кореспонденция с Елисавета Консулова-Вазова, с която са си разменили над 400 писма! В тях ще видим какво е вълнувало тогава нашата интелигенция”.

Проф. Петева цитира думите на Ал. Божинов: „Обичам каквото мисля да го нарисувам или да го наредя в стихове. Затова минавам за художник и сегиз-тогиз за поет. Прави ми удоволствие да се закачам, затова и мене ме закачат. Тъй разбирам аз смисъла на живота и се считам за най-щастливия човек на земното кълбо. Обичам хубавия смях, хубавата бира, хубавите хора.”

Последва лекция пред студентите и научната общност, изнесена от Дарина Илиева – специалист от Научния архив на БАН, в която беше подробно очертан многопосочният талант на Ал. Божинов, виталността на неговия характер, сатиричната сила на произведенията му, остротата на публицистичното му перо, което не пропуска важните събития в обществения живот на България между двете световни войни. Той отстоява принципите на реалистичното изкуство, свързано с ежедневието на обикновените хора, но под сатиричиния му поглед попадат множество политици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура