Географска информационна система показва до кошчета в Шумен

Жителите на община Шумен вече имат достъп до Интегрирана географска информационна система през сайта на общината. До момента тя е била на разположение само на служители, сега е допълнена и гражданите могат да видят всичко, което ги интересува за имотите.

За първи път в страната се изгражда толкова наситена с информация система, достъпна за гражданите. "Досега Общият устройствен план на Шумен съществуваше само на карта и всеки заинтересуван от нещо по него трябваше да дойде в общината, за да се запознае с това, което му е нужно. Вече това е достъпно чрез системата“, каза във вторник пред журналисти зам.кметът по строителство инж. Боян Тодоров.

Системата ще бъде много полезна особено за бизнеса, за граждани, които искат да инвестират. Те ще могат без да идват до общината да направят необходимите справки - да видят парцел, да разберат какво предстои да се изгражда на него и могат ли да реализират своя идея, коментира кметът Любомир Христов.

ГИС-системата е набор от карти, които са публично достъпни и които могат да бъдат наслагвани и сравнявани, и дават бърза информация. Всяка карта е със съответните атрибути и с един клик на мишката излиза пълната информация. Виждат се комуникациите - канализационна и ВиК-мрежа, ел. мрежа, трасе на газификация. В ГИС-системата е въведна и синята зона с паркоместата и паркоматите, включително и кошчетата за смет, нововъведените контейнери за дрехи, както и дърветата с информация за тяхната възраст, височина и диаметър. Системата е отворена, ще се надгражда и осъвременява непрекъснато.

Коментари

Задължително поле