82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Георги Готев: Ще ни преподават в учебниците как се срива национален интерес

Аз казвам „браво“ на португалците и „срам“ за Борисов

– Г-н Готев, като човек врял и кипял в международните процеси, как оценявате позицията, в която „изненадващо“ се озова България при избирането на новия генерален секретар на ООН?

– Ставаме казус, който ще се изучава в учебниците по международна дипломация, за това как не се правят нещата. Нашият кандидат Ирина Бокова беше печелившият кандидат и ние, като държава, сами унищожихме тази кандидатура, защото някой даваше лоши съвети на българския министър-председател Бойко Борисов. Аз се смятам за един от тези леви български интелектуалци, които имаме опит в дипломацията и отдавна предупреждавахме, че Кристалина Георгиева няма шансове да се пребори за поста на генерален секретар. Нашата цел беше да бъдем чути от Бойко Борисов. Видяхме резултата. В крайна сметка Георгиева завърши предпоследна, а Бокова втора, според преброяването на Ройтерс. Аз съм предупреждавал нееднократно в свои публикации, включително за български медии, че португалците ни пързалят да издигнем Кристалина Георгиева, за да помогнем за избора на техния кандидат Антониу Гутериш. Имаше доста усилия от страна на Португалия в тази посока. Един лобист, бивш португалски евродепутат – Марио Давид, обикаляше с месеци столиците по света и търсеше друга държава, която да номинира Кристалина Георгиева. В крайна сметка Китай, в качеството си на постоянен член на Съвета за сигурност с право на вето, обяви, че няма да приеме кандидат, който не е издигнат от държавата, от която произхожда. След това се видя и ходът на бившия председател на Европейската комисия Жозе Барозу, който заведе Кристалина Георгиева на срещата на кръга „Билдерберг“. Видимо имаше много сериозни усилия от страна на Португалия да се вкара Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН. И в крайна сметка Лисабон постигна целта си. Аз искрено им се възхищавам за това колко умело отстояха своя национален интерес.

– Т.е. можем ли да кажем, че в крайна сметка успешните португалски маневри са довели до издигането на Кристалина Георгиева за втори български кандидат и торпилирането на шансовете на Ирина Бокова, а не тиражираните спекулации за натиск и уговорки на премиера Борисов с Владимир Путин, с Ангела Меркел, с други лидери?

– Аз не казвам, че португалците са ни прецакали. Българският премиер е този, който провали кандидатурата на България. Той не слушаше разумните гласове, довери се на евтини глашатаи, на пратеници на Сорос, на Иван Кръстев и какви ли не „гурута“ на световната неоконсервативна десница. Така че – аз казвам „браво“ на португалците и „срам“ за Борисов. В крайна сметка България суверенна държава ли е?

– Обичаме да го вярваме.

– Е, да, но Борисов беше този, който обяви, че издигането на Кристалина Георгиева е, защото „така е поискала Европа“. Какво означава това? Именно поради това в социалните мрежи, предимно туитър от последните 48 часа, авторитетни личности от международната сцена казват, че казусът, който създаде България, ще се изучава в учебниците по дипломация.

– Като пример как не се прави международна политика или утвърждава национален авторитет …

– Именно.

– Премиерът Бойко Борисов коментира много арогантно исканията за неговата оставка, след като излязоха резултатите от вота за генерален секретар на ООН. Думите му бяха, че „заради една комунистическа фамилия“ няма да се отказва от поста си. Това нормално поведение на министър-председател ли е?

– Вижте, идват избори. Борисов явно е избрал да заложи на „антикомунизма“ като платформа на кампанията. Да е жив и здрав, така далеч няма да стигне.

– Споменахте, че издигането на Кристалина Георгиева е резултат от маневрите на западните неоконсерватори, но в крайна сметка един утвърден социалист ще заеме поста генерален секретар на ООН в лицето на Антониу Гутериш. Това не е ли победа за глобалната или ако не – за европейската левица?

– Имаше огромна битка между двете големи европейски политически централи, но се води най-активно от името на ЕНП. Европейската народна партия, в качеството си на най-голямата политическа сила в Европа, напоследък много обезпокояващо свикна да издига на най-високи европейски и международни постове свои хора. Не знам защо решиха да направят същото и по отношение на ООН. Изведнъж се стигна до сливане на интересите – от една страна, на тези на Джордж Сорос, който искаше да има посочен от него генерален секретар в лицето на Кристалина Георгиева, и ЕНП, които искаха да имат свой човек, който да не е Гутериш. Подобни битки, както помните от първа ръка, се водиха, когато беше торпилирана кандидатурата на Румяна Желева и искаха главата на Марош Шевчович. Партийните централи много обичат подобни сблъсъци.

– Защото осмислят съществуването им.

– Да, и в крайна сметка от маневрите на ЕНП спечелиха социалистите, които дори не трябваше да полагат толкова усилия, защото Антонио Гутериш е силен кандидат.

– Казвате, че казусът „България в ООН“ ще се изучава в учебниците по дипломация по цял свят. Някой ще ни има ли доверие оттук нататък да бъдем стабилен партньор – и в регионален и в световен план, след като се оказа, че не умеем сами да вземаме решенията си и да се бъдем устойчиви в позицията си? От днес вече европейски граничари пазят границата ни с Турция. Накъде отиваме според вас?

– Много зависи кой е начело на България. На България в международната политика нееднократно се е гледало с голямо уважение. От личен опит мога да дам пример, когато бившият ни външен министър Ивайло Калфин беше евродепутат и заместник-председател на бюджетната комисия, на нас се гледаше с уважение и адмирации, че малка страна може да разполага с толкова широко скроени политици. Аз, честно казано, не очаквам огромен катаклизъм след този провал …

– Имате предвид във вътрешнополитически план – цялата история около Ирина Бокова и Кристалина Георгиева може ли да послужи за катализатор на промяна на обществените нагласи спрямо премиера Борисов и управляващата партия ГЕРБ?

– Фактът е, че напоследък се забелязва известен подем в България в подкрепа на Ирина Бокова, която се бори много достойно и демонстрира повече от железни нерви. Усещам също така и много голямо омерзение срещу Кристалина Георгиева, чийто характер най-накрая стана достъпен и за обикновените българи. Неслучайно Борисов в частни разговори я е наричал „пепелянка“. Усещам, че нещо расте на тази плоскост. Ние сме малка страна, но умеем да бъдем силни в международен план. В тази ситуация изживяваме най-големия си дипломатически провал.

– От тази гледна точка – сега, когато показахме и сринахме пред цял свят образите на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, как виждате възможните перспективи пред двете дами? В професионален план имам предвид.

– Моите източници потвърждават, че Кристалина Георгиева продължава да си търси работа. Което противоречи на етичния кодекс на европейските комисари, но не й пречи да го прави вече две години.

– Търси си работа отвъд океана?

– Търси си работа в институциите на ООН и най-активно се е насочила към позицията на възможен заместник на Антонио Гутериш. Другият й ход е да се опита да замени настоящия директор на ПРООН – програмата за развитие на световната организация, начело на която е Хелън Кларк, бивш новозеландски премиер.

– Която беше и опитът на британците да вкарат свой кандидат в надпреварата за генерален секретар на ООН, блокиран от членовете на Общото събрание?

– Точно така. Нейният мандат приключва през април следващата година и мястото се освобождава. Източниците, с които аз боравя в Ню Йорк, са много компетентни и от доста време съобщаваха за професионалните планове на Кристалина Георгиева, въпреки че се отричаше тя да си прави такива. Но те са сигурни, че тя продължава да си търси работа, което представлява доста сериозен проблем за Европейската комисия най-вече от гледна точка на конфликта на интереси. В ЕК Кристалина Георгиева раздава едни големи пари и ги дава на тези, които са й удобни.

– Като еврокомисар по бюджета?

– Да. Защо например Кристалина Георгиева, от името на Европейската комисия, нито веднъж не отпусна пари за ЮНЕСКО, но не спира да дава на УНИЦЕФ. Не говорим за благородни каузи, а за факта, че втората организация се управлява от неин познат дипломат, който подкрепяше нейните амбиции за ООН. Защо не е дала средства на най-голямата агенция на световната организация? Познайте от три пъти. Това нещо се вижда от страшно много хора, но никой не смее да го каже.

– Ирина Бокова тогава накъде отива, след като изтече мандатът й като директор на ЮНЕСКО?

– Аз виждам около нея набрана изключителна инерция, която привлича дори хора, които не са от нейното обкръжение. За мен тя е политик с голямо бъдеще. Остава й още много работа в ЮНЕСКО, но аз съм убеден, че тя ще се върне в политиката. Макар и да ни е трудно да си представим политик с подобен опит какво ще прави в България.

– Под връщане в политиката имате предвид в националната на България или просто активно в международната?

– Не мога да се ангажирам с подобна прогноза. Тя има потенциал и за двете.

 

Нашият гост

Георги Готев е български журналист и дипломат. Бивш говорител на Пакта за стабилност. Утвърден експерт по международни и европейски въпроси. Заместник-главен редактор на информационната мрежа за специализирана информация за ЕС „Еурактив“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. Как комунист ще ме учи как се срива национален интерес.Айде върви на майната си.Борисов слугувал на чужди интереси.А те не.Не виждат че са винаги със свалени гащи към Москва.Пък за едно време да не говорим, че искаха и 16-та република да стават.Да закрият цяла държава.Да я няма на картата.И до сега не са се разграничили и не са се извинили за това.Мръсни, долни, подли комунисти.Вървете на майната си.

  1. Коментарът на Петов е тъпо клише. Не е важно дали са комунисти или капиталисти а как работят за националния интерес. Кристалина Г. имаше изключително слабо представяне в ООН със слаб английски, никакъв френски и руски без грузински акцент ,което някак противоречи на името дадено и от майка ѝ. На нито един сериозен въпрос не даде смислен отговор.Безлична ,конюнктурна и затова нищо не направи за България като комисар. Що се отнася до Македония и македонизма идеята е от Г. Стойков Раковски а той е все пак стратег и идеолог на освобождението и създаването на Балканска федерация още преди да се освободим от турско. И затова учавства с българската легия в битки за освобождение на Сърбия и т.н.

  2. Върви на майната си ти, седераст нещастен. Сектичката ти направи доста за да ****ре пейзажа с нашата кандидатура за ООН. Ти и евнухът Плевнелиев ще ми говорите за национален интерес. Впрочем, радостта ви ще трае относително кратко, като се има предвид че на изборите най-вероятно ще се борите с Пищова за 6-то място. Честито.

 2. Поздравления за г-н Готев, за точната преценка, анализ и оценка на събитията. Изключителен български журналист, на който с удоволствие и с възхищение чета публикациите му.

 3. До господин Петров – поздрави за точния коментар! Ще добавя само още един червен „принос“ за национален интерес – принудата над българи да се считат за македонци.Авторът е всеизвестен.

 4. „В крайна сметка България суверенна държава ли е?“ – олигофренът плевнелиев е убеден, също както и в своето казионно дисидентство, че е!

 5. Лъсна истината, че Кристалина Георгиева е една посредствена чиновничка, чиито главни качества са себеизтъкването и напредването с лакти, без никакви скрупули, която не се посвени да избута сънародничка, за да заеме мястото й. И това тя го правеше от дълго време, като използваше поста си в ЕК за личната си кампания за ООН. Както Борисов нарече себе си „най-големият експерт в държавата и то по всички въпроси“, така и Кристалина Г. заяви „аз съм световен лидер“, което вероятно е предизвикало недоумение и саркастични усмивки, а твърдението й, че Ислямска държава и Боко харам могат да станат членове на ООН, сериозно обезпокои аудиторията и тя беше принудена след това да казва обратното. Това е една объркана от болни амбиции жена, която е много далеч от дипломацията (оставям настрана лошия й английски и незнанието на френски, традиционен за дипломатите) и подходяща за чиновничка, каквато е, а не за ООН, което по-умните хора знаеха и предупреждаваха, че е неподходяща, но „най-големият експерт“ слуша само себе си и Меркел.

 6. По-скоро ни беше втълпявано, че Кристалина ще е едва ли не фаворитът. На нас малко като нация малко ни трябва да ни убедят и започваме да вярваме, че сме богоизбраните и светът се върти около нас (в случая нашия кандидат/тки). В крайна сметка ако всичко беше както ни се представяше нямаше да дойде изневиделица португалския фаворит и щяхме да знаем от по-рано, че има и други кандидати които по нищо не отстъпват за поста.

  1. Теб те знаем, че си верваш, че си богоизбран…. кат всички евроатлантически олигофрени…

 7. ТРЯБВА ДА СЕ ПИШЕ ОЩЕ ПО СТРАСТНО И ПО ПЛАМЕННО ;. ЗАЩОТО КАКТО Е ИЗВЕСТНО , ВЗЕТИТЕ ПАРИ ТРЯбВА ВДА СЕ ВРЪЩАТ .А КАТО НЯМА ПАРИ ЗА ВРЪЩАНЕ …..ПИШЕШ .ПРОСТА РАБОТА .

 8. ИМАМ ЕДНО ПИТАНЕ, ЧИИТО ОТГОВОР НИКАК НЕ Е ТРУДЕН .НО ТРЯБВА ДА СТИГНЕШ ДО НЕГО .КАКВО СТАВА КОГАТО СЕ ПРАВИ КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗА НЯКАКЪВ РЪКОВОДЕН ПОСТ ?ЯВЯВАТ СЕ МНОГО КАНДИДАТИ , И ТЕ СЕ КЛАСИРАТ ПО РЕДА НА ОЦЕНКАТА СИ .ТА ОЩЕ ОТ НАЧАЛОТО ПЪРВОТО МЯСТО БЕ ОКУПИРАНОЖ ОТ АНТОНИО ГУТЕРЕШ И ТОЙ ГО ДЪРЖА ДО ФИНАЛА ,ПРИ ТОЖВА СЪВСЕМ УБЕДИТЕЛНО И ЗАСЛУЖЕНО И ПОСТА ЗАКОНОМЕРНО СЕ ЗАЕ ОТ НЕГО .А СЕГА ДА СЕ РЕВЕ НА УМРЯЛО Е НАЙ МАЛКО НЕДОСТОЙНО И ЖАЛКО .ПОБЕДИТЕЛЯТ , ДАМИ И ГОСПОДА , ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ , МЛАДЕЖИ И ДЕВОЙКИ И МИЛИ ДЕЦА Е ВИНАГИ САМО ЕДИН , НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ТОЗИ РЕЗУЛТАТ ВИ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ .И ОЩЕ НЕЩО . НЕ СЕ БЪРКАЙТЕ В ДОГОВОРКИТЕ МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ, НИЩО ЧЕ РУСИЯ ЗАЯВИ ЧЕ ИЗБОРЪТ ТРЯБВА ДА ПАДНЕ ВЪРХУ ЖЕНА И ТО ОТ БИВШИЯ ИЗТОЧЕН ЛАГЕР .Е МАЛКО ПРАХ В ОЧИТЕ НИ ИЗВАДИ ОТ ЛЕТАРГИЯНА .ЗА ПРИМЕР ОТБЕЛЕЖЕТЕ КОЛКО РЪКОМАХАНЕ , СЛЮНКА И СКВЕРНОСЛОВИЯ ИЗРЕЧЕ СОЦБОНЗАТА РАЙЧЕВ .

  1. Глупости на търкалета. Просто в Бг пресата както обикновенно ВИ заля с надежда, че сме фаворити и че ще спечелиме още преди гласуването. За това и си нямате представа колко кандидата има с какъв опит са, а също така сте със впечатление, че това е състезание.

   1. Викаш, „добре, че ни събраха нас олигофрените под евроатлантическия чадър“…

 9. ВФС, какво ти беше питането, че по-скоро прозвуча като тирада с „капслок“ ?

 10. Този Готев си е едно отявлено комунистче, глашатай на Москау като онзи Андрей Райчевия…Ама да Борисов бил срам…а инак не обелва и дума за КТБ да речем, как точно Борисов-кабинет 2 първата му работа бе да върне над 3.6 милиарда на над 100 000 спестители…Че магистрали, зали, поликлиники, детски градини, милиарди за здравеопазване…добре приет в Брюксел и с балансирана политика…а за това че прави всичко възможно да оправи бакиите на комундерите като АЕЦ Белене и какво ли още не.. За тези „работки“ Готевия мълчиии Мълчи и че Боковата 5 поредни тура все повече и повече затъваше… И куцо и сакато видяха че е неизбираема..само Готевия и Райчевия не го видяха…Но има какво да видят ое на 6.11 – това ще е поредното насиране на комунягите и Курнелия хвърля оставчицата…Ееех дано бързо минат тези 5 седмици..до изборите

  1. И понеже беше “ неизбираема“ – при цялата помия, която се изля върху нея от разни мустакати манафчета Евгенийчета и прочее, при положение че нямаше подкрепа от България стигна на 2-ро място. Седи грей се, доцент-фатмак.

  2. Ееех василев, василев, сенилен олигофрен си и дрънчиш на кухо кат изгоряла точка…

  3. Проф.Василев, но не баща на оня олигофрен доц.Василев каза:

   Кога стана калайджия, кога ти почерня г…за, разбирачо на всичко !!!!

 11. Сп. „Форбс“: „Бойко Борисов е ДЪЛБОКО ПОСРЕДСТВЕН, дори ТЪПОУМЕН оцеляващ интригант“. В статия на американското сп. „Форбс” за пагубната смяна на българската кандидатура, авторът М. Кайлан, който за пореден път коментира казуса Бокова- Георгиева, пише: „Това бе шансът за малка, древна България да блесне на световната сцена за първи път от хилядолетие”. „Без прецедент е една страна да номинира официално кандидата си, той да е на челни позиции, и после внезапно и зрелищно да го смени – в последната минута, пред очите на света. Но точно така стана: само преди седмица България изостави Бокова и издигна Георгиева. Последва катастрофа – точно както предсказвах в предишните си статии.” „Ако България беше нормална страна в добро здраве, премиерът й сега щеше да е ПОДАЛ ОСТАВКА и правителството да е ПАДНАЛО. Защото решението за подмяна на номинациите бе лично на министър-председателя. Бойко Борисов е името на този премиер – ДЪЛБОКО ПОСРЕДСТВЕН, дори ТЪПОУМЕН оцеляващ интригант, съвсем в ПРИМИТИВНИТЕ политически традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически ръководител в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му.”

  1. Mда, статията си я има (The UN Has A New Leader: The Secret Power Plays Behind The Election), но евроатлантическият доц. василев е убеден, че във форбс работят само върли комунисти и вероятно кгб агенти…

 12. Аз исках да дам линк към статията, но не ми пуснаха коментара, както и под други теми ми спират в момента коментарите. От известно време, постоянно ми спират коментари.

 13. на David Moyseev
  Крайно време е да прогледнете за бъдещето и да престанете да се връщате към несъществуващи призраци и отминали времена.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.