Георги Икономов: Осигурихме образование на най-високо ниво за най-малките

Предстои ни с помощта на бизнеса да развием професионалните паралелки в техникумите 

Георги Икономов от ПП ГЕРБ е кмет на община Банско от 2011 г. На местните избори през 2015 г.  е избран за втори мандат. По време на неговото управление малкото планинско градче се превръща в целогодишен курорт, фестивална столица на Балканите. Привържениците му твърдят, че държи на думата си, докато политическите му противници го упрекват, че управлява с твърда ръка.

Можете да го срещнете по време на обиколка из града с чуждестранни гости и партньори, но и докато боядисва пешеходни пътеки и детски площадки. През уикенда, независимо от сезона, най-често е в Пирин. Икономов е кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на община Банско.

 - Г-н Икономов, управлението на ГЕРБ винаги посочва образованието като свой основен приоритет. Следвате ли тази линия и на местно ниво?

- Без качествено образование няма просперитет. Банско е родното място на Паисий Хилендарски - за нас, банскалии, не само църквата е храм, училището също е.

Обучението във всички начални училища в общината, не само в града, е на изключително високо ниво. През предходния мандат модернизирахме базите, осигурихме условия за по–широко използване на информационните технологии в училище, финансирахме участието на ученици в национални и международни състезания и конкурси, създадохме и утвърдихме работеща система за поощряване на ученици и учители. Всичко това даде резултат. Знаете, че родителите често си задават въпроса дали избирайки мястото, в което да живеят, предоставят на децата си най-добрите възможности за развитие. Във всичките ми разговори с младите семейства, избрали Банско за свой дом, усещам спокойствие в тази посока. Мисля си, че това е и една от причините, при сериозния демографски срив в страната, Банско да е сред малкото населени места с положителен

- Изчерпва ли се темата за образованието с качеството на обучението?

- В никакъв случай. За мен в сектор образование влизат всички теми, свързани със здравото и щастливо израстване на следващото поколение. Това означава да създадем най-добрите условия за спорт, допълнителни дейности, пълноценна грижа за децата със специални потребности, подпомагане на социалното включване на децата от рисковите групи, насърчаване на талантите. Будните, активни и свободолюбиви хлапета ще се превърнат в успешни възрастни. Дълбоко съм убеден в това, че трябва да отглеждаме децата на Банско в най-добрите условия с приветливи и красиви училищни сгради, да ги насърчаваме да спортуват, да живеят здравословно, да се грижат един за друг и за природата, да си поставят цели и да ги преследват. А всяко дете или семейство, които е имало нужда от подкрепа по този път, е получавало такава от общината.

Открихте настоящата учебна година в обновеното НУ „Св. Паисий Хилендарски”. В какво състояние е сградният училищен фонд в общината?

- Проектът за обновяване на фасадата беше изключително важен за целия град. Сградата на най-старото училище в Банско, освен че приютява най-малките ученици, е емблематична за града със своите история и местоположение. Изключително съм благодарен на Правителството, че прие молбата ни и финансира целево през Министерство на образованието този проект. Новият облик на училището внесе финален щрих в тази централна част на града и роди много усмивки върху лицата на ученици и родители.

- Споменахте положителния прираст в града. Има ли в Банско достатъчно места в детските градини?

- На територията на общината към момента имаме 3 детски градини и ясли в гр. Банско, ОДЗ имаме и в Добринище, както и в селата Места има и във Филипово. Осигурили сме целогодишната им работа, което е от изключително значение за работещите родители. Нова детска градина за 100 деца ще отвори врати в Банско в началото на 2020 г. Проектът е уникален и съобразен с всички съвременни изисквания. Самият аз нямам търпение да я видя готова. Сигурен съм, че децата ще растат щастливи в нея.

- Кои са били акцентите в работата ви в сектор образование досега и кои сте планирали за следващ мандат?

- До момента работихме активно за ремонт и модернизиране на сградите и продължаваме амбициозно тези проекти. Подпомагаме извънкласните дейности, създаваме отлично работеща лятна програма с курсове, школи и занимания по интереси, напълно безплатно. Едно от големите ни постижения е, че няма нито едно дете, отпаднало от образователната система Щастливи сме да имаме мотивирани, амбициозни и добре подготвени учители във всички учебни институции. Какво ни предстои? Ще продължим да поддържаме високото ниво на обучение, ще насърчим създаването на иновативни училища, ще продължим да подпомагаме изявените деца и младежи. Заложили сме сформиране на Консултативен съвет по образование и Младежки консултативен съвет. Надяваме се тези органи да ни помогнат да подобрим диалога бизнес - образователни институции. Отчитаме, че на пазара на труда има глад за квалифицирана работна ръка, а професионалните училища, въпреки че са налични в града, не успяват да го задоволят. Трябва да намерим формулата, с която ще задържим младите в региона и в същото време ще дадем потенциал за растеж на малките и средни предприятия в общината. Вярвам, че това е още един аспект в устойчивото благополучие на Банско, което е нашата голяма цел.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика