Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Георги Първанов: Пред българите не съществува дилема „Европа или Русия”

България е член на ЕС и сме го постигнали във време, в което имахме най-добри отношения с Русия, прагматични и взаимно изгодни. Това заяви в днешната си лекция пред дванадесетокласници от ДФСГ „Интелект” президентът (2002 – 2012) Георги Първанов. По думите му образът на България в Русия не е постоянна величина и ако провокациите продължават той може да помръкне. „България печели, ако има своята добра европейска перспектива и ако има своите добри отношения на Изток, включително с Русия, и ако успее да се наложи като лидер на Балканите“, заяви Първанов, цитиран от пресцентъра на партията.

Пред бъдещите абитуриенти президентът Първанов (2002-2012) изтъкна, че България е била най-силна, когато е разполагала с държавници, които са разчитали на развиването на образованието и духовността. „Тогава, когато държавата е инвестирала в образованието, тогава е имало перспектива и развитие. Нов модел ни трябва в българската икономика и ние с г-н Румен Петков и много наши колеги отдавна водим титанични битки по една тема, която е много оспорвана в българското общество. Това е темата за изграждането на новата ядрена мощност в Белене. Към това бих добавил и една договореност, която бяхме постигнали с руския президент за изграждането на газопровода „Южен поток”. Това е важно, защото става въпрос за милиардни инвестиции на фона на тези, които сега гравитират около нулата.”

Георги Първанов подчерта също, че ни трябват високотехнологични производства като АЕЦ „Белене“, защото това може да бъде „локомотив“ за българската икономика. Според него, за съжаление, у нас отдавна липсва обвързаност на образованието с реалното производство и съществуват цели сектори, особено в машиностроенето, които нямат свои паралелки в професионалните училища.

На въпрос от ученик по повод Истанбулската конвенция Георги Първанов заяви, че е категорично против налагането на джендър-идеологията и всякакви идеи за еднополови бракове, каквито съмнения провокира в обществото ни въпросния документ. „Намирам това за дълбоко противоречащо на българската и християнската традиция и на моето патриархално възпитание. Ако трябва да направим референдум за еднополовите бракове – сигурен съм, че в българското общество резултатът ще бъде категорично против. Но не съм сигурен, че трябва да има референдум по самата Истанбулска конвенция, тъй като материята е сложна и в крайна сметка там основният акцент е насилието по отношение на жените и децата.”

В края на срещата Румен Петков подари на всички присъстващи ученици пощенски картички и пликове, посветени на 140 години от Плевенската епопея и 110 години Военно-музейно дело в Плевен. Петков връчи на Георги Първанов официално валидирана картичка с ограничен тираж от 10 броя, носеща номер 1.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.