ГЕРБ внасят утре мажоритарния вот

Слави Трифонов обяви, че е необходимо много време страната да бъде разделена на 240 едномандатни района. Неговите сценаристи обаче имат такова деление още от времето след референдума.

Срокът между четенията ще бъде намален на 3 дни

Зад гласуването за личности бе застанаха 2,5 млн. българи

Промените в Изборния кодекс могат да бъдат приети окончателно до 29 април

ГЕРБ внасят утре промени в Изборния кодекс, които предвиждат мажоритарен вот в два тура. От партията на Бойко Борисов коментираха пред „Труд”, че разчитат на подкрепа от „Има такъв народ”, защото това бе един от въпросите на референдума на Слави Трифонов, който бе подкрепен от над 2,5 млн. българи. Очаква се и партиите, които все още не са дали своя принос в изборното законодателство да побързат с проектите си.

Вече бе заявено на председателски съвет и в пленарна зала, че една от целите на 45-ото НС са бързи промени в изборното законодателство. Няма проблем още в сряда правната комисия да гласува внесените изменения в Изборния кодекс. Според действащия в момента правилник докладът трябва да е готов 24 часа преди заседанието, на което ще се гледа даден проект. В петък новите предложения могат да се гласуват на първо четене в зала.

Между първо и второ четене срокът за внасяне на нови изменения е 7 дни, но този срок може да се намали и на 3 дни, ако е необходимо. Следователно следващия четвъртък - 29 април измененията в Изборния кодекс може да са гласувани окончателно. Това обаче едва ли ще се случи, тъй като отварянето на изборното законодателство винаги е като отваряне на кутията на Пандора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика