Слизат от педалите на пешеходна пътека Велосипедистите масово вършат нарушения, някои не са и чували, че има правила

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 22 април 2018

10 000 унгарци протестираха за свобода на медиите

Мегз показа зърна на светско парти

Заев: Никога не сме били толкова близо до решение за името

Печено морско свинче? Не, мерси Най-странните ястия по целия свят

Иконите на Дончо Дончев Картините могат да бъдат разгледани в галерия “Валер” до 11 май

Индия ще конфускува имоти на избягали от страната престъпници

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

ГЕРБ на път да спре зеления рекет – но наполовина

Управляващите пак оставиха дебел комат за зелените рекетьори.Снимка ТРУД

Партията на Борисов прие едноинстанционно обжалване на ОВОС само за националните обекти, но не и за общинските – регионите остават в ръцете на екорекетьорите

Kомисията по екология одобри и на второ четене предложената от ГЕРБ промяна, оценките на въздействие върху околната среда на обектите от национално значение да бъдат подложени на съдебен контрол от една инстанция, като по този начин се избегнат дългите съдебни процеси, често използвани от НПО-та и конкурентни фирми за т.н. „еко-рекет“.

Депутатите на ГЕРБ, обаче, не приеха предложението на Обединени патриоти същата мярка да се приложи и за обектите с първостепенно общинско значение. С това реалният ефект от промените в закона се ограничава значително, тъй като обектите с национално значение са относително малко на брой, с така или иначе времеемко изграждане и често нямат пряк и траен икономически и социален ефект върху местното население.

Общинските обекти от друга страна са тези, които създават дългосрочна и дори трайна заетост в регионите, притежавайки потенциала да спрат катастрофалната вътрешна и външна миграция на българи в трудоспособна възраст. За съжаление, всеки такъв обект, обаче, може да се размотава из българските съдилища между 2 и 5 години, дори и без обжалващите еко-рекетьори да си дават зор.

Демографската и икономическа криза в редица български региони вече има и директно политическо отражение, поставящо под въпрос силата на управляващите в момента партии на бъдещи парламентарни избори. Например, Северозападна България изглежда безвъзвратно изгубена за партията на Борисов, като след краткотрайно отстъпление, БСП си възвръща традиционно силните позиции в най-бедния регион на страната.

По-притеснително за управляващите би трябвало да бъде и разширяващото се влияние на социалистическата партия на Североизток, по-конкретно с изборните им победи в Велико Търново, Добрич и Плевен – относително добре развити областни центрове с исторически силно представяне на десните партии. Настъплението на ДПС в Търговище и Разград също е впечатляващо, където движението вече е с непоклатима първа позиция на изборите – и повече от конкурентно в Силистра и Шумен.

Своеобразното изоставяне на множество бедни български региони ражда редица негативни икономически, социални и вече политически последствия, които управляващата коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти е разумно да вземе предвид при решения като промените в Закона за околната среда, насочени към спиране на еко-рекета.

От гледна точка на министерствата на жълтите павета е наистина достатъчно да се спре разтакаването с години на обекти с национално значение като магистралните лотове, ЖП линии или ключови летища. От гледна точка на гражданите в бедните региони, ситуацията е по-скоро „Бог високо – цар далеко“ – докато „софиянци“ си уреждат безпроблемното изграждане на поредната магистрала, „ние“ вече 5-та година се борим да ремонтираме местното училище, тъй като НПО от другия край на България обжалва на всички възможни инстанции.

България наистина не е само София и управляващите е крайно време да го разберат.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. А кога ще спре рекета със суджука плъзнал като метастаза из цялата страна ?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.