ГЕРБ обяви война на Радев за изтребителите

Създават комисия в НС, която да провери оказвал ли е президентът натиск за купуване на „Грипен“

„Имаме вече достатъчно съмнения, от изводите, които сме направили от открити източници, че президентът Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители.“ Това обяви на извънредна пресконференция заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Той обясни, че нищо не е налагало служебният кабинет да бърза с решението за новите изтребители. Подчерта, че Огнян Герджиков се е разграничил от евентуален натиск върху министрите. Той подчертал, че единственият, който контролирал министрите от служебното правителство бил президентът.

„Искаме да проверим с парламентарните механизми, как се стигна решението да бъде дисквалифициран единия от участниците, при това служебно“, обясни шефът на ПГ на ГЕРБ. Той подчерта, че въпросният участник е стратегически партньор от държава членка на НАТО.

„Ще предложим да се създаде временна комисия, която да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет.“ Това каза председателят на парламентарната Комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов. Той поясни, че целта е откритост, прозрачност и яснота за вземането на решение. Ген Попов припомни, че при сключването на договор за новия изтребител, парламентът ще трябва да го ратифицира.

Цветанов допусна, че е напълно възможно да има "висша корупционна схема, осъществена от най-високо политическо ниво". "Май влизаме в схемата "Крадецът вика: Дръжте крадеца"... Имаме вече достатъчно съмнения от медиите и публикациите, че президентът Радев е защитил решението за закупуването на шведски изтребители и то във време, когато нямаше решение на правителството“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов бе категоричен, че няма да допуснат „заиграване със сигурността на страната“. „Защото до 2012 г. господин Радев имаше друга позиция. И как така изводът вече е съвсем различен?", попита той.

Коментари

Задължително поле