ЕК: Напредъкът на България е достатъчен Съвет съпредседателстван от вицепремиер и представител на ВСС ще функционира след края на евромониторинга

Млада шофьорка се удари в три паркирани коли и тераса на къща в Смолян

Стартира строителството на Софийския околовръстен път от магистрала „Тракия“ до ж.к. „Младост“

Обявена за издирване ученичка от Търговище се прибра у дома

Херо се разбра с „Берое“

Библиотеката на София на 91 години А1 подарява на Столична библиотека интерактивно студио

Съдят мъж за закана за убийство, кражба на дърва и незаконно оръжие Жертви на обвиняемия са баща и син в Еленско

34-годишен мъж открадна паметна плоча от гробище в русенско село

Германия предлага международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия

Булчинска рокля на Дженифър Лорънс със собствена хотелска стая

Хърватия влиза в битката за новия завод на „Фолксваген“

Арест след силна музика

Германия въведе такса за използване на магистрали

Горната камара на германския парламент прие закон, налагащ пътни такси за използването на магистралите в страната, предаде „Дойче веле“.

Законът включва по-ниски такси за краткосрочните винетки, които използват посетителите. Цената за едногодишен достъп ще бъде 130 евро за германски и чуждестранни коли, но регистрираните в Германия шофьори ще получават възстановяване на въпросните средства, благодарение на съответното намаляване на данъка върху возилата им.

Чуждестранните коли ще имат вариант да заплатят такса за 10 дни или 2 месеца, която ще бъде в размер между 2.50 и 50 евро.

Съседните държави смятат , че тези такси представляват дискриминация срещу чуждестранните шофьори.

Законът е приет след компромис с Европейската комисия, постигнат миналия месец, след като тя заплаши да съди Германия, ако таксите не бъдат направени справедливи и за чужденците.

Плановете на Берлин предизвикаха недоволство в съседните Австрия, Белгия и Холандия. „Не е добър знак за Европа, че Германия въвежда таксата“, заяви депутатът от горната камара на германския парламент от партията на „Зелените“ Винфрид Кречман, определяйки я за „данък-чужденец“, който може да нанесе „големи политически щети“.

Министърът на транспорта Александър Добринд отхвърли критиката, сочейки, че по-голямата част от презграничния трафик се осъществява по по-малките пътища, на които няма такси.

Австрийският министър на транспорта Йорг Лайхтфрид обяви, че ще обжалва решението, определи поведението на Европейската комисия за „скандално“, а таксата за „дискриминация на основата на националността“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Крайно време беше. Само там нямаше досега такси .Германия има пътища а няма такси а у нас е обратното ! Какво са 2.50€ ? Нищо.

  2. браво! първа стъпка към изолиране на немския обор!
    околните страни са длъжни да наложат такси на всяка кола с немска регистрация преминала границата!

  3. Според немската преса, ако таксите евентуално влезнат, то ще е от 2019г. Според българската преса те вече са въведени. Кой е прав? Риторика…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.