Германия въведе такса за използване на магистрали

Горната камара на германския парламент прие закон, налагащ пътни такси за използването на магистралите в страната, предаде „Дойче веле“.

Законът включва по-ниски такси за краткосрочните винетки, които използват посетителите. Цената за едногодишен достъп ще бъде 130 евро за германски и чуждестранни коли, но регистрираните в Германия шофьори ще получават възстановяване на въпросните средства, благодарение на съответното намаляване на данъка върху возилата им.

Чуждестранните коли ще имат вариант да заплатят такса за 10 дни или 2 месеца, която ще бъде в размер между 2.50 и 50 евро.

Съседните държави смятат , че тези такси представляват дискриминация срещу чуждестранните шофьори.

Законът е приет след компромис с Европейската комисия, постигнат миналия месец, след като тя заплаши да съди Германия, ако таксите не бъдат направени справедливи и за чужденците.

Плановете на Берлин предизвикаха недоволство в съседните Австрия, Белгия и Холандия. „Не е добър знак за Европа, че Германия въвежда таксата“, заяви депутатът от горната камара на германския парламент от партията на „Зелените“ Винфрид Кречман, определяйки я за „данък-чужденец“, който може да нанесе „големи политически щети“.

Министърът на транспорта Александър Добринд отхвърли критиката, сочейки, че по-голямата част от презграничния трафик се осъществява по по-малките пътища, на които няма такси.

Австрийският министър на транспорта Йорг Лайхтфрид обяви, че ще обжалва решението, определи поведението на Европейската комисия за „скандално“, а таксата за „дискриминация на основата на националността“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа