Германия е №1 по зрители в света

Бундеслигата е футболният магнит за фенове! Изследването направи рейтинговата агенция „Делойт“. В 26-ото издание на класацията германското първенство има средна посещаемост 42 421 зрители на мач. Освен това приходите на клубовете взети заедно са се покачили с един процент от билети – от 521 на 528 милиона евро.

Отборите от Бундеслигата имат и с 13 на сто по-висок оборот в сравнение с миналия сезон – 2,7 милиарда евро. По този показател безспорен №1 е Висшата английска лига с 4,9 милиарда, което е покачване с 11 процента. Третото място в класацията е за Примера дивисион – 2,4 милиарда.

Бундеслигата е качила значително и заплатите. Елитните клубове дават 1,34 милиарда евро, което е увеличение с 8%.

В същото време в германското първенство посрещна новата си звезда – колумбийския халф Хамес Родригес. Футболистът на „Реал“ пристигна с частен самолет, мина медицински изследвания и бе представен като нов в „Байерн“. Още от първия ден се появи и първият проблем. В личен договор между Хамес и „Адидас“ пише, че футболистът навсякъде трябва да носи фланелка с №10. Затова и прякорът му е Ел Диес (в превод десетката). От 2009 година този номер в „Байерн“ е запазена марка за Ариен Робен, който превърна престоя си в Мюнхен в истинска епоха. В туитъра на Хамес многобройни фенове дори призоваха холандеца веднага да се откаже от номера си. Номер 10 в „Байерн“ е запазена марка за велики фигури от историята на клуба като Лотар Матеус, Мемет Шол и Щефан Ефенберг.

Родригес обаче е много важен за „Адидас“. През 2016 година германският производител на спортни екипи продаде 1,2 милиона фланелки с неговото име и номер. Хамес дори е на второ място единствено след Лео Меси в този показател.

В същото време кошмарен дебют преживя холандският треньор Петер Бош начело на „Борусия“ (Дортмунд). Отборът загуби с 2:3 от „Рот Вайс“ (Есен) в първата предсезонна контрола. Пиер-Емерик Обамеянг вкара първия гол за тима, но се очаква съвсем скоро да премине в „Челси“ срещу 70 милиона евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят