Германия и Турция в дипломатическа война

Германските политици реагираха изключително остро срещу искането на президента Реджеп Тайип Ердоган турците в страната да не гласуват нито за ХДС, нито за ГСДП, нито за „Зелените” на изборите за Бундестаг на 24 септември, предаде ДХА. Турският президент дори обяви партията на Ангела Меркел за свой враг.

По време на мероприятие на ХДС министър-председателят на Германия Ангела Меркел заяви, че страната ѝ няма да търпи опити за вмешателство в предизборната кампания на Бундес републиката.

„Няма да търпим вмешателства, каквито и да са те“, заяви Меркел. Тя подчерта, че всички граждани на Германия, включително тези от турски произход, имат право на свободен политически избор по време на изборите.

Външният министър Зигмар Габриел оцени изявленията на Ердоган като „невиждано посегателство срещу суверенитета на Германия” и призова избирателите да не се поддават на внушенията и да „влизат в играта на Ердоган”.

„Отсега нататък ще оказваме много по-голяма помощ на борещите се за една нова свободна и демократична Турция”, написа Лидерът на ГСДП и кандидат за канцлер Мартин Шулц в туитър.

https://twitter.com/MartinSchulz/status/898544425986609152

По-рано днес стана ясно, че министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм отново е засегнал горещата тема за връчената от Анкара на Берлин дипломатическа нота и споразумението с ЕС за Митническия съюз.

"Ние категорично искаме Берлин да ни предаде укрилите се в Германия и замесени в опита за преврат членове на т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС), за да бъдат съдени в Турция. По отношение на Митническия съюз Германия не трябва да заема позицията еднолично да вземе решение от името на ЕС. Германия ни цака от името на Общността, като създава впечатление, че е единственият фактор в ЕС. Това не е правилно; не съответства нито на организационната структура, нито на принципите на Общността.", каза Йълдъръм, цитиран от ДХА.

Коментари

Задължително поле