Германия поглежда към чужбина за работна ръка

Разработва се нов закон за имиграцията

Наемането на квалифицирани работници от страни извън ЕС е политически спорно

Херберт Щрибих, управлява фирма за товарни превози близо до Ращат, югозападна Германия, която страда от един нарастващ общ проблем: твърде много работа и недостатъчно работници.

“Всеки ден получаваме обаждания за нови поръчки и аз просто трябва да ги отхвърлям. Напоследък обслужваме само редовните си клиенти “, казва Щрибих.

Неговата компания се нуждае от най-малко шест складови работници и пет шофьори на камиони, но местният пазар на труда е изчерпан докрай. “Няма да повярвате колко е трудно да намериш хора”, коментира Щрибих, по чиято преценка, оборотът би се повишил с 15%, ако само успее да намери персонал.

Подобни оплаквания могат да се чуят от бизнесмени и анализатори в цялата страна. Те предупреждават, че липсата на квалифицирана работна ръка вече е толкова повсеместна, че нанася сериозни щети на германската икономика. В отговор, правителството на Ангела Меркел започна да прокарва едно очевидно, но политически спорно решение: наемане на повече чуждестранни работници от страни извън ЕС.

Вече се разработва нов закон за имиграцията, насочен към привличане на квалифицирана работна ръка в Германия, като държавните чиновници се надяват той официално да влезе в сила до края на годината. Както се посочва в скорошен правителствен документ по повод законопроекта, “липсата на квалифицирана работна ръка се очертава като значителен риск пред германската икономика”.

Според документа, предлагането на работници от Германия и ЕС (които имат право да се установяват и работят навсякъде в съюза) просто е недостатъчно, за да удовлетвори търсенето на местния бизнес. “Следователно трябва да положим повече усилия за привличане на квалифицирани служители от трети страни”, се заключава в публикацията.

Берлин пояснява, че планът за привличане на квалифицирана работна ръка от чужбина няма нищо общо с наболелия политически дебат в областта на мигрантите и търсещите убежище.

Бизнес организациите и федерацията на германските работодатели, напротив, приветстват инициативата. Те посочват, че при настоящия режим е сравнително лесно да се наемат високоплатени висшисти от страните извън ЕС, но вкарването на квалифицирани работници, от които германската индустрия масово се нуждае, е далеч по-трудно.

Малките фирми и традиционните занаяти са сред най-засегнатите, също както болниците и здравеопазването. Ситуацията е особено тежка в индустриализираната южна част на Германия, където безработица на места едва достига 1-2%.

“През май направихме проучване сред нашите членове”, казва Волфганг Гренке, председател на Търговската камара в Карлсруе, проспериращ град в южна Германия с едва 2,8% безработица. “60 процента от тях заявиха, че виждат липсата на квалифициран персонал като риск за своя бизнес. Това се очерта като безпокойство номер едно”.

По официална статистика, в Германия има над 1,2 млн. свободни работни места. Дори ако вземем предвид регионалните различия и неоползотворения потенциал като трайно безработните хора, според Германския икономически институт остават към 440 000 длъжности, които не могат да бъдат заети от работници, базирани в Германия.

Общите загуби за икономиката според Бурщеде възлизат на най-малко 30 млрд. евро годишно, като със сигурност ще се покачат в близко бъдеще. “Нещата са достатъчно зле и в момента. Но не бива да забравяме, че бейби бум поколението вече се пенсионира и това ще отвори нова дупка в работната сила”, посочва той.

Както и повечето експерти, Бурщеде счита, че справянето с недостига на работна ръка в Германия ще изисква комплекс от мерки, в това число повишаване на уменията на местните работници и привличане на квалифициран персонал от чужбина. Онова, което не подлежи на съмнение, е неотложността на предизвикателството.

“Ние нямаме проблем с получаването на финансиране”, казва Щрибих. “Нямаме проблем и с привличането на клиенти. Единственият проблем, който имаме, е персоналът”.

Коментари

Задължително поле