Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

Германия поглежда към чужбина за работна ръка Разработва се нов закон за имиграцията

Наемането на квалифицирани работници от страни извън ЕС е политически спорно

Херберт Щрибих, управлява фирма за товарни превози близо до Ращат, югозападна Германия, която страда от един нарастващ общ проблем: твърде много работа и недостатъчно работници.

“Всеки ден получаваме обаждания за нови поръчки и аз просто трябва да ги отхвърлям. Напоследък обслужваме само редовните си клиенти “, казва Щрибих.

Неговата компания се нуждае от най-малко шест складови работници и пет шофьори на камиони, но местният пазар на труда е изчерпан докрай. “Няма да повярвате колко е трудно да намериш хора”, коментира Щрибих, по чиято преценка, оборотът би се повишил с 15%, ако само успее да намери персонал.

Подобни оплаквания могат да се чуят от бизнесмени и анализатори в цялата страна. Те предупреждават, че липсата на квалифицирана работна ръка вече е толкова повсеместна, че нанася сериозни щети на германската икономика. В отговор, правителството на Ангела Меркел започна да прокарва едно очевидно, но политически спорно решение: наемане на повече чуждестранни работници от страни извън ЕС.

Вече се разработва нов закон за имиграцията, насочен към привличане на квалифицирана работна ръка в Германия, като държавните чиновници се надяват той официално да влезе в сила до края на годината. Както се посочва в скорошен правителствен документ по повод законопроекта, “липсата на квалифицирана работна ръка се очертава като значителен риск пред германската икономика”.

Според документа, предлагането на работници от Германия и ЕС (които имат право да се установяват и работят навсякъде в съюза) просто е недостатъчно, за да удовлетвори търсенето на местния бизнес. “Следователно трябва да положим повече усилия за привличане на квалифицирани служители от трети страни”, се заключава в публикацията.

Берлин пояснява, че планът за привличане на квалифицирана работна ръка от чужбина няма нищо общо с наболелия политически дебат в областта на мигрантите и търсещите убежище.

Бизнес организациите и федерацията на германските работодатели, напротив, приветстват инициативата. Те посочват, че при настоящия режим е сравнително лесно да се наемат високоплатени висшисти от страните извън ЕС, но вкарването на квалифицирани работници, от които германската индустрия масово се нуждае, е далеч по-трудно.

Малките фирми и традиционните занаяти са сред най-засегнатите, също както болниците и здравеопазването. Ситуацията е особено тежка в индустриализираната южна част на Германия, където безработица на места едва достига 1-2%.

“През май направихме проучване сред нашите членове”, казва Волфганг Гренке, председател на Търговската камара в Карлсруе, проспериращ град в южна Германия с едва 2,8% безработица. “60 процента от тях заявиха, че виждат липсата на квалифициран персонал като риск за своя бизнес. Това се очерта като безпокойство номер едно”.

По официална статистика, в Германия има над 1,2 млн. свободни работни места. Дори ако вземем предвид регионалните различия и неоползотворения потенциал като трайно безработните хора, според Германския икономически институт остават към 440 000 длъжности, които не могат да бъдат заети от работници, базирани в Германия.

Общите загуби за икономиката според Бурщеде възлизат на най-малко 30 млрд. евро годишно, като със сигурност ще се покачат в близко бъдеще. “Нещата са достатъчно зле и в момента. Но не бива да забравяме, че бейби бум поколението вече се пенсионира и това ще отвори нова дупка в работната сила”, посочва той.

Както и повечето експерти, Бурщеде счита, че справянето с недостига на работна ръка в Германия ще изисква комплекс от мерки, в това число повишаване на уменията на местните работници и привличане на квалифициран персонал от чужбина. Онова, което не подлежи на съмнение, е неотложността на предизвикателството.

“Ние нямаме проблем с получаването на финансиране”, казва Щрибих. “Нямаме проблем и с привличането на клиенти. Единственият проблем, който имаме, е персоналът”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Да си вкарват работници, но ние преди това да построим стена около този обор…

  2. Това е дефакто признаване на краха на идеята да поканим цял свят, която Меркелица реализира преди 3 г. Нали точно това беше идеята на налудничавото отеаряне на границите – щото сирийските бежанци били всичките дипломирани лекари, астрофизици, компютърни специалисти и.т.н. Сега само разни негри могат да се видят по кухнит ена Макдоналдс да мажат сандвичи, защото имат да връщат заемите на цели села, с които са доплували до Европа. Арабите цоцат социални помощи и ръгат немците с ножове, а малоумните им политици ще внасят нови кадри. Пореден експеримент на гърба на немския народ, който ще стеува скъпо на цяла еВропа.

    1. Не си напълно прав – има и свестни хора… но
      Изродите нарочно им разбиха домовете и ги прогониха, за да идат в кочината германия …

  3. Demografskata kriza krai germancite e po-strashna ot BG . Bulgarkite razhdat i otglezhdat s liubov deca, polovinata obache se razhdat po chuzhbinite – germankite sa si zavrorili utrobite, spored liberalnata gender ideologia – SOCIAL ENGINEERING & NEGATIVE EUGENICS . PROKLIATIE !

  4. Е нали роботите щяха да изместят работниците. Май още сме в първобитната ера щом още ни трябват работници. И то в най-развитата страна от ЕС.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.