Референдум за нова визия на улица в Бургас

Приведоха мъж от затвора за повдигане на обвинения за три измами на пенсионери Възрастните хора ловко били преметнати, докато му услужвали с разваляне на пари

В Бургас търсят приемни родители

Пътен нарушител опитал да подкупи катаджии Водачът нямал застраховка и колата била с прекратена регистрация

48-годишен набил майка си и подпалил покъщнината й на двора Осъжданият извършител бил намерен и арестуван

Добротворци с поредна кампания в помощ на бездомни и самотни възрастни хора Акцията „Имам нужда от теб” започва във Велико Търново и Горна Оряховица

Прокуратурата поиска постоянен арест за петима от задържаните при спецакция срещу тероризма

Премиерът: Трябва да сме готови за всякакъв сценарии за Брекзит

Борисов към кметовете: Ако не вземете мерки да си почистите къщичките по места – то ще избива, дали в „Судужук“ или нещо друго

Премиерът Бойко Борисов: Не трябва да стоим само на резултатите, които сме постигнали (НА ЖИВО)

Цветан Цветанов: ГЕРБ е най-добрата платформа за решаване на проблемите в регионите (СНИМКИ и ВИДЕО)

Семеен хорър отива в Сънданс Шана Кърслей с главна роля

Фандъкова: Предизборната кампания на ГЕРБ ще се противопостави на популизма (ВИДЕО и СНИМКИ)

Водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер: По-силни граници и икономика, благодарение на ГЕРБ и на Бойко Борисов

Зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов: Със скоростта на F-16 към нова победа

Германия поглежда към чужбина за работна ръка Разработва се нов закон за имиграцията

Наемането на квалифицирани работници от страни извън ЕС е политически спорно

Херберт Щрибих, управлява фирма за товарни превози близо до Ращат, югозападна Германия, която страда от един нарастващ общ проблем: твърде много работа и недостатъчно работници.

“Всеки ден получаваме обаждания за нови поръчки и аз просто трябва да ги отхвърлям. Напоследък обслужваме само редовните си клиенти “, казва Щрибих.

Неговата компания се нуждае от най-малко шест складови работници и пет шофьори на камиони, но местният пазар на труда е изчерпан докрай. “Няма да повярвате колко е трудно да намериш хора”, коментира Щрибих, по чиято преценка, оборотът би се повишил с 15%, ако само успее да намери персонал.

Подобни оплаквания могат да се чуят от бизнесмени и анализатори в цялата страна. Те предупреждават, че липсата на квалифицирана работна ръка вече е толкова повсеместна, че нанася сериозни щети на германската икономика. В отговор, правителството на Ангела Меркел започна да прокарва едно очевидно, но политически спорно решение: наемане на повече чуждестранни работници от страни извън ЕС.

Вече се разработва нов закон за имиграцията, насочен към привличане на квалифицирана работна ръка в Германия, като държавните чиновници се надяват той официално да влезе в сила до края на годината. Както се посочва в скорошен правителствен документ по повод законопроекта, “липсата на квалифицирана работна ръка се очертава като значителен риск пред германската икономика”.

Според документа, предлагането на работници от Германия и ЕС (които имат право да се установяват и работят навсякъде в съюза) просто е недостатъчно, за да удовлетвори търсенето на местния бизнес. “Следователно трябва да положим повече усилия за привличане на квалифицирани служители от трети страни”, се заключава в публикацията.

Берлин пояснява, че планът за привличане на квалифицирана работна ръка от чужбина няма нищо общо с наболелия политически дебат в областта на мигрантите и търсещите убежище.

Бизнес организациите и федерацията на германските работодатели, напротив, приветстват инициативата. Те посочват, че при настоящия режим е сравнително лесно да се наемат високоплатени висшисти от страните извън ЕС, но вкарването на квалифицирани работници, от които германската индустрия масово се нуждае, е далеч по-трудно.

Малките фирми и традиционните занаяти са сред най-засегнатите, също както болниците и здравеопазването. Ситуацията е особено тежка в индустриализираната южна част на Германия, където безработица на места едва достига 1-2%.

“През май направихме проучване сред нашите членове”, казва Волфганг Гренке, председател на Търговската камара в Карлсруе, проспериращ град в южна Германия с едва 2,8% безработица. “60 процента от тях заявиха, че виждат липсата на квалифициран персонал като риск за своя бизнес. Това се очерта като безпокойство номер едно”.

По официална статистика, в Германия има над 1,2 млн. свободни работни места. Дори ако вземем предвид регионалните различия и неоползотворения потенциал като трайно безработните хора, според Германския икономически институт остават към 440 000 длъжности, които не могат да бъдат заети от работници, базирани в Германия.

Общите загуби за икономиката според Бурщеде възлизат на най-малко 30 млрд. евро годишно, като със сигурност ще се покачат в близко бъдеще. “Нещата са достатъчно зле и в момента. Но не бива да забравяме, че бейби бум поколението вече се пенсионира и това ще отвори нова дупка в работната сила”, посочва той.

Както и повечето експерти, Бурщеде счита, че справянето с недостига на работна ръка в Германия ще изисква комплекс от мерки, в това число повишаване на уменията на местните работници и привличане на квалифициран персонал от чужбина. Онова, което не подлежи на съмнение, е неотложността на предизвикателството.

“Ние нямаме проблем с получаването на финансиране”, казва Щрибих. “Нямаме проблем и с привличането на клиенти. Единственият проблем, който имаме, е персоналът”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Да си вкарват работници, но ние преди това да построим стена около този обор…

  2. Това е дефакто признаване на краха на идеята да поканим цял свят, която Меркелица реализира преди 3 г. Нали точно това беше идеята на налудничавото отеаряне на границите – щото сирийските бежанци били всичките дипломирани лекари, астрофизици, компютърни специалисти и.т.н. Сега само разни негри могат да се видят по кухнит ена Макдоналдс да мажат сандвичи, защото имат да връщат заемите на цели села, с които са доплували до Европа. Арабите цоцат социални помощи и ръгат немците с ножове, а малоумните им политици ще внасят нови кадри. Пореден експеримент на гърба на немския народ, който ще стеува скъпо на цяла еВропа.

    1. Не си напълно прав – има и свестни хора… но
      Изродите нарочно им разбиха домовете и ги прогониха, за да идат в кочината германия …

  3. Demografskata kriza krai germancite e po-strashna ot BG . Bulgarkite razhdat i otglezhdat s liubov deca, polovinata obache se razhdat po chuzhbinite – germankite sa si zavrorili utrobite, spored liberalnata gender ideologia – SOCIAL ENGINEERING & NEGATIVE EUGENICS . PROKLIATIE !

  4. Е нали роботите щяха да изместят работниците. Май още сме в първобитната ера щом още ни трябват работници. И то в най-развитата страна от ЕС.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.