Германия прие план за гражданска защита, няма да връща казармата

Германия прие нов план за гражданска защита. Вътрешният министър категорично отрече да се предвижда връщане на задължителната военна служба, предаде БТВ.

Планът от 69 стр. е подготвян 4 г. Той съдържа конкретни действия за осигуряване на вода, храна, ток, газ и дори на поща за населението в случаи на катастрофи и нападения включително кибератаки, блокиране на важни системи, свързани с водоподаването и електричеството, както и на прикрити военни операции от външни фактори. Приемането му обаче не е свързано с непосредствена заплаха, подчертаха от вътрешното министерство.

Като най-големи проблеми в случаи на криза се посочват: липсата на ток за по-дълго време, замърсяване на питейната вода и сривове в интернет. Затова всеки гражданин трябва да има в жилището си вода поне за 5 дни и хранителни продукти за 10 дни.

„При ситуация на криза за Германия най-голям проблем ще е липсата на ток за по-дълго време, замърсяване на питейната вода или срив в компютърните системи. Докато държава осигури нормални доставки, всеки гражданин трябва да има в жилището си вода поне за 5 дни и хранителни продукти за 10 дни”, заяви Мезиер.

Вътрешният министър Томас де Мезиер изтъкна, че планът е за добра подготовка на населението в случай на криза, а не за връщане на задължителната военна служба.

Коментари

Задължително поле