Германският външен министър: Безредиците в Кемниц са шокиращи

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви в интервю за вестник "Билд", че безредиците в Кемниц са шокиращи, а нацистките поздрави по улиците на германски градове са позор за Германия.

"На срещата в четвъртък на министрите на външните работи във Виена моите европейски колеги доста често повдигаха тази тема", заяви Маас. Министърът каза, че "както жестокото убийство (на 35-годишния германец), така и отвратителните нападения срещу случайни минувачи шокират". "Всички престъпници трябва да усетят строгостта на правовата държава", заяви Маас.

"Това, което, разбира се, ясно давам да се разбере, е, че мнозинството от германските граждани смятат подобни нападения за неприемливи, те са отворени към света и толерантни", добави той. Министърът посочи, че "когато става дума за ксенофобия, десен екстремизъм и расизъм, на Германия с основание се гледа особено критично".

"Ако по нашите улици днес отново се показват нацистки поздрави, това е позор за страната ни", заяви министърът. Маас призова германците "да не извръщат поглед", а "да застанат с лице срещу неонацистите и антисемитите".

Коментари

Задължително поле