Германски „Леопард“-и влизат в Украйна (обзор)

В допълнение към обучението Германия ще гарантира и логистика, доставка на боеприпаси и поддръжка на оръжейните системи.

Берлин иска бързо създаване на два батальона

Испания, Полша, Холандия и Финландия в готовност да пратят машини

Моделите за Киев са от най-модерните

Германия ще изпрати 14 танка “Леопард 2” в Украйна и е упълномощила страни партньори също да могат да предоставят от своите запаси от тежките машини на Киев, въпреки заплахите от Русия, че това ще доведе до необратима ескалация, предадоха световните агенции.

“Това решение следва нашия добре познат курс на действие, който е да подкрепяме Украйна с всички сили. Ние действаме по тясно съгласуван и координиран начин на международно ниво”, каза германският канцлер Олаф Шолц в Берлин. “Това е резултат от интензивни консултации, които се проведоха с европейските и международни партньори, които са най-близки до Германия”, допълни правителственият говорител Щефен Хебестрейт, пред АФП.

“Целта е бързо да се сформират два батальона танкове “Леопард 2” за Украйна”, посочиха от канцлерството. За целта Германия първоначално ще предостави на Украйна рота от 14 танка “Леопард 2” A6 от запасите на Бундесвера. Този танк е по-нов и подобрен модел от 2A4, който възнамеряват да доставят по-специално от страна на Полша и Финландия, уточняват властите в Берлин.

Германия също ще даде на страните партньори, които желаят бързо да доставят танкове “Леопард 2” от техните наличности на Украйна, необходимите разрешения за трансфера. По договор, страните, които са закупили танкове “Леопард 2” от Германия за своите въоръжени сили, трябва да получат разрешение от Берлин за реекспорта им, припомнят международните наблюдатели. Няколко държави, включително Полша, Финландия и Холандия, изразиха готовността си да доставят от своите тежки танкове за властите в Киев.

Обучението на украински екипажи трябва да започне бързо в Германия, според канцлерството. В допълнение към обучението Германия ще гарантира и логистика, доставка на боеприпаси и поддръжка на оръжейните системи.

Полският премиер Матеуш Моравецки благодари в сряда на Германия за решението є. “Благодаря ви, канцлер Олаф Шолц.

Решението за изпращане на “Леопард 2” в Украйна е голяма стъпка към целта да се спре Русия. Заедно сме по-силни”, написа в “Туитър” Матеуш Моравецки след зелената светлина, дадена от Берлин за доставката на тежките машини.

Украинското президентство също приветства в сряда “първа стъпка” на Берлин, като същевременно призова Запада да му предостави много повече срещу руската армия. “Беше направена първа стъпка”, коментира в социалната мрежа “Телеграм” Андри Йермак, ръководител на президентската администрация. “Имаме нужда от много “Леопард”-и”, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа