Германски министър спря от продажби новия джип на "Порше" заради манипулиран софтуер

Porsche kayene

В разрастващия се скандал около германската автомобилна индустрия за първи път член на правителството налага забрана за достъп до пазара.

Транспортният министър Александър Добринт забрани на Porsche да продава определен модел джип заради установена манипулация в софтуера. В трилитровия TDI дизелов двигател на Porsche Cayenne е инсталиран софтуер, който занижава данните за отделяните вредни газове, съобщи БНР. Добринт задължи концерна да изтегли от европейския пазар над 22 000 автомобила, за да деинсталира въпросния софтуер.

Вчера министърът на околната среда на Германия Барбара Хендрикс намекна за политически чадър над германската автомобилна индустрия. Тя заяви, че браншът очевидно се е чувствал недосегаем, след като най-големите пет концерна са си позволили манипулации в софтуера.

Журналистическо разследване на списание „Шпигел“ твърди, че Volkswagen, Audi, BMW, Porsche и Daimler не само са манипулирали данните за отделяните вредни газове, но и са имали картелни договорки за ценовата си политика още от 90-те години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа