Герхард Шрьодер: Русия е суверенна държава, която сама определя отношенията си с Китай

Снимка: Уикипедия

В навечерието на срещата между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и американския президент Джо Байдън в Женева бившият германски канцлер Герхард Шрьодер разкритикува стратегията на Белия дом за разделяне на Русия и Китай, съобщава T-Online, позовавайки се на подкастa Die Agenda. Шрьодер подчерта, че Германия се нуждае от диалог с тези страни и не трябва да се оставя да падне „в капана“.

Бившият германски канцлер се съмнява, че Байдън ще успее да раздели Русия и Китай. Според него Русия е „суверенна държава, която самостоятелно определя отношенията си с Китай“. Байдън възнамерява да „отдалечи Русия“ от Китай. „Това е форма на политика, с която абсолютно не мога да свикна“, критикува Шрьодер стратегията на американския президент. 

Вместо това, смята Шрьодер, е необходимо връщане към диалога. „Тези правителства са необходими за решаване на международни проблеми. Това се отнася за Русия, същото важи и за Китай и ако това разбиране се върне в Америка при президента Байдън, това може само да се приветства“, увери бившият канцлер. Шрьодер заяви, че се надява преговорите да не бъдат възпрепятствани от „сили в Конгреса на САЩ, които не смятат непременно, че това е правилно“.

Същото се отнася и за Германия според него. „Имаме отлични икономически отношения с Китай и ние също се нуждаем от тях“, каза социалдемократът. Китайският пазар е особено важен за автомобилната индустрия. Германия няма интерес да разпалва търговска война между Китай и САЩ. Като „средна сила със значителни експортни интереси и работни места“ ФРГ се нуждае от диалог. Германия е зависима от търговията и „поддържането на стабилни политически отношения“. „Включително с Русия или Китай - и като суверенна държава не трябва да позволяваме да бъдем хванати в капан“, предупреди Шрьодер.

„Добре и правилно е, че Русия и САЩ отново да могат да влязат в диалог“, подчерта Шрьодер. Според него е грешка да се налагат санкции, вместо да се разговаря. Предизвикателството не е да се идентифицират различията, а да се създаде равенство. Не на последно място, Русия е важна и за Германия по отношение на енергийните ресурси. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа