Гешев: Гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти

Над 17 души са задържани за трафик на мигранти. Това каза на брифинг зам.- главния прокурор Иван Гешев въ в връзка с акцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП от сутринта в София, Бургас и Ямбол срещу престъпна група за трафик на мигранти.

"Става въпрос за действащата към момента най-голяма група за трафик на мигранти през българска територия. Информацията за разследваната група бе придобита още през 2017 г. в хода на друга международна операция. Тази операция бе нарече " Халифакс" . В резултат на същата операция се проведоха действия на територията на Белгия, България и Великобритания. Товага бяха задъжани над 40 лица", обясни Гешев.

Той посочи, че тогава българска група е съдействала на този канал и по нея започва да се работи още през 2017 г. Днес са започнати действия за разследване, допълни зам.-главният прокурор.

„Към момента са задържани над 17 лица. Предстои утре да стане ясно колко и кои ще бъдат обвинени. Това е група, която се е занимавала с трафика на територията на България – хората са или български граждани, или постоянно пребиваващи в България граждани на Ирак и Афганистан, или кандидат-бежанци. Те са се занимавали с трафик на мигранти към Западна Европа основно от Афганистан. Т.е. групата е част от международен канал – набират се хора от Афганистан, минават през Иран, през Турция и нашите ги посрещат на границата с Турция, след което се настаняват в района на Свиленград. Друга част от групата ги посреща, отвежда ги до София и ги настанява в циганските махали „Орландовци“ и „Факултета“. Заплащането се е получавало през определени лица, а не кеш. Задържано е и това лице, което в България е осигурявало финансирането за конкретната услуга“, обясни Гешев.

Престъпната група е извеждала мигрантите през сръбската граница, обясни той.

Гешев посочи, че начинът на плащане на целия канал за трафик на мигранти е бил различен, но става дума за десетки хиляди евро. „Не мога да кажа българската част от канала колко е взимала, но са поне по няколко хиляди евро на човек“, обясни той. Зам. главният прокурор заяви, че към този момент няма доказателства, че собствениците на домовете, в които са били настанявани мигрантите, да са били част от схемата. Иван Гешев поясни, че каналът е имал възможност да поема огромен брой от хора – стотици души месечно. „

За първи път виждаме толкова сложна, голяма и мащабна организация в България. Тя обхваща всички – от хазяи, до хора, които осъществяват транспорт, през хора, които посрещат, и хора, които координират. Това е едно голямо завършено търговско дружество за трафик на мигранти, което е незаконна дейност“, заяви той.

Гешев посочи, че мигрантите са били извеждани през сръбската граница, но не през КПП.

Има данни, че гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти, каза Гешев.

На въпрос дали има намесени гранични полицаи, Гешев обясни, че такива данни по делото има и по тях се работи. „Няма какво да си зариваме главата, че тази дейност няма как да стане без съдействието и логистиката на държавни служители. Това е истината. Да, такива групи се подпомагат от държавни служители най-вероятно срещу заплащане. Доколко и дали по този случай ще докажем такива хора, е въпрос на време“, посочи той.

Зам. главният прокурор обясни, че има много случаи в Специализираната прокуратура на групи, които касаят само гранични полицаи. „Аз се сещам поне за 4 досъдебни производства на гранични полицаи, занимаващи се точно с това – осигуряване на логистика за преминаване през границата с Турция примерно. Мисля, че има и 1-2 групи на сръбската граница. Така че това е неизбежна част от натиска на парите – тази дейност е високо доходоносна, плащат се много пари в Афганистан, за да можеш да стигнеш до Западна Европа. И логично е, когато има голям финансов натиск да се поддадат някои държавни служители и някъде да има корупционни престъпления“, обясни Гешев.

Коментари

Задължително поле