Над 40 трафиканти бяха арестувани в цяла Европа през 2017 г. при международната операция „Халифакс”

Снимка: Архив

Международната операция "Халифакс" започна на 26 октомври 2017 г. в различни европейски държави, припомниха запознати с разследването за „Труд” по повод днешната акция в София, Ямбол и Бургас.

По едно и също време бяха задържани 42-ма участници в престъпната мрежа (7 в България, 13 в Белгия и 22-ма във Великобритания). Открити бяха над 50 микробуса, оборудвани с тайници за превоз на хора (по 7-9 души в автомобил), както и над 500 нелегални мигранти, основно от Афганистан и Пакистан.

Това бе резултатът от работата на сформирания през март 2017 г. съвместен екип за разследване от Белгия, България, Великобритания, Франция и Холандия, чиято работа бе подкрепена от Евроджъст и Европол, както и от германските полицейски и съдебни служби, припомниха вчера съобщават от прокуратурата.

Разследването срещу престъпната мрежа започна в края на 2016 г. във Великобритания и Холандия и обхвана повечето европейски държави. В България Специализираната прокуратура се включи в разследването в началото на март 2017 г.

Оказа се, че българското участие в мрежата е съществено. Почти всички шофьори на лекотоварни автомобили са българи и румънци. На българска територия се оказаха монтирани и тайниците в микробусите – предимно от марката "Ивеко", с български, румънски и британски регистрационни номера.

Групата се ръководи от двма афганистанци, единият от които живее във Великобритания, но е пътувал често и в България и други страни. Другият – в Гърция и Белгия.

През май 2018 г. главния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов благодари в писмо до българския си колега Сотир Цацаров за отличната работа на участниците в разследващия екип то българска страна - спецпрокурор Силвия Соколова, Венцислав Андреев от Върховна касационна прокуратура и Никола Павлов от ГДБОП. Трмата бяха наградени от главния прокурор Цацаров за висок професионализъм.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България