Гилотина от ФИФА върху „Челси“

ФИФА стовари голямата гилотина върху „Челси“. Кризисният лондонски клуб няма да привлича нови футболисти в следващите два трансферни прозореца. А победата с 3:0 над „Малмьо“ и следващият съперник „Динамо“ (Киев) в Лига Европа са само лека утеха за ситуацията.

Защо ФИФА удари по „Челси“? Клубът е преотстъпил 29 футболисти в различни отбори, което е в разрез със законите. Причина за разследването е играч от Буркина Фако. Когато Бертран Траоре беше на 16 години, той бе привлечен в „Челси“. Собственикът Ромен Абрамович плати на майка му 155 000 паунда и още 13 000 на родния му клуб „Бобо-Дуаласо“.Днес Траооре е на 23 и играе в „Лион“. Но още от 2012-а е в картотеките на „Челси“. Беше един сезон в първия тим, после преотстъпен на „Аякс“ и сега продаде на „Лион“. Всъщност Траоре има само 16 мача за „Челси“. Вкарал е четири гола за първия отбор.

Но „Челси“ има прекалено много футболисти, които са дадени под наем и това противоречи на правилата. Клубът трябва да плати глоба от 600 000 швейцарски франка и има 90-дневен срок да си оправи документите. Футболната асоциация на Англия бе глобена с 510 000 франка, защото си е „затворила очите“ по случая със „сините“.

Ситуацията постави „Челси“ в кошмарно състояние. Смятаните за сигурни трансфери на Еден Азар в „Реал“ и на Калъм Хъдсън-Одой в „Байерн“ трябва да отпаднат. Причината е, че „Челси“ нито лятото, нито следващия януари ще може да взима нови. Освен това на всяка цена трябва да бъдат преподписани договорите на Давид Луис и Гари Кейхил. Със сигурност Гонсало Игуаин и Матио Ковачевич не могат да останат, защото са само под наем до края на сезона съответно от „Ювентус“ и „Реал“.

Според английските медии още четири клуба от Висшата лига са заплашени с подобна забрана. Имена обаче не се споменават.

Треньорът Маурицио Сари пък е пред уволнение в „Челси“, но поне Абрамович може да назначи нов, когато поиска. Денят на Страшния съд ще е в неделя, когато „сините“ играят финал за купата на лигата срещу „Манчестър Сити“. Феновете на „Челси“ зловещо освиркваха новото попълнение Жоржиньо, когато се появи като резерва срещу „Малмьо“. Италианският национал е набеден за трансферен провал, доведен в пакет със Сари от „Наполи“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят