Гинеколог от Конго и правозащитничка от Ирак получиха Нобеловата награда за мир

Норвежкият Нобелов институт връчи Нобеловата награда за мир за 2018 г. на гинеколога от Демократична република Конго Дени Муквеге и иракския правозащитник Надя Мурад за борбата им за прекратяване използването на сексуалното насилие като оръжие във война.

Те са удостоени "за усилията им за прекратяване използването на сексуално насилие като оръжие във войни и въоръжени конфликти".

63-годишният Муквеге е посветил живота си на защитата на жертви на сексуално насилие във въоръжени конфликти. В голяма част от живота си гинекологът е помагал на жертвите на сексуално насилие в африканската държава. Той е лекувал хиляди пациенти, които са станали жертва на такива престъпления. Лекарят многократно е осъждал безнаказаното масово изнасилване и е критикувал правителството на Конго и други държави, че не са направили достатъчно, за да прекратят използването на сексуалното насилие срещу жени като стратегия и оръжие във въоръжени конфликти.

Язидката Надя Мурад е свидетел, която разказва за извършеното над нея сексуално насилие и над други хора по време на война. Тя е показала изключителна храброст, тъй като е споделила страданието, което е преживяла и продължава да говори от името на други жертви. Тя е от около 3000 язидки, които са жертва на изнасилване и други престъпления, извършени от ДАЕШ ("Ислямска държава"). Престъпленията са систематични и част от военна стратегия. Изнасилването служи като оръжие в борбата срещу язидите и други религиозни малцинства.

Мурад е отвлечена от джихадисти през август 2014 г. от родното й село в Синджар, Северен Ирак. Тя печели престижната награда "Сахаров" през 2016 г., през същата година получава наградата за човешки права "Вацлав Хавел".

25-годишната Мурад е вторият най-млад нобелов лауреат след Малала Юсуфзай, която получава наградата на 17-годишна възраст през 2014 г.

По-рано тази седмица бяха връчени Нобеловите награди за медицина, физика и химия. Тази година се отлага връчването на престижната награда за литература заради скандал. В понеделник ще бъде връчена наградата за принос в икономиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят