ГИТ: Шефът на шивашкото предприятие в Раковски е поискал процедура по несъстоятелност

Главна инспекция по труда

Стартирана е проверка веднага след получен сигнал от работници на дружеството

Контролните органи на Инспекцията по труда са стартирали на 13 април проверка в , чиито работници протестират за забавени възнаграждения. Административното производство е открито на следващия ден след постъпване на първия сигнал в дирекция „Инспекция по труда“ Пловдив.

При стартирането на проверката е установено, че е уговорена периодичност на изплащане на възнагражденията до 15-о число на месеца, следващ месеца, в който е положен трудът, т.е. за месец март възнагражденията е трябвало да бъдат изплатени до 15.04.2018 г. Връчена е призовка на представител на работодателя да предостави на 17.04.2018 г. в Инспекцията по труда документи, свързани с изплащането на трудовите възнаграждения. Такива не са предоставени, като лицето за контакт е обяснило, че е болно.

Инспекцията по труда продължава действията за връчване в рамките на закона на задължително за изпълнение предписание за изплащане на дължимите възнаграждения в определени срокове и търсене на административнонаказателна отговорност. Контролните органи на Агенцията ще продължат да следят случая и да предприемат всички действия в рамките на своята компетентност, за да бъдат защитени правата на работещите.

По данни от Информационната система за производство по несъстоятелност работодателят е входирал на 11.04.2018 г. в Окръжен съд Пловдив искова молба за откриване на такова производство. Ако съдът излезе с решение за обявяване на дружеството в несъстоятелност, работниците и служителите ще имат право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания за изплащане на неизплатени от работодателя трудови възнаграждения и обезщетения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България