Протест на шивачки заради неизплатени заплати

Пореден случай на работници, останали без заплати. Повече от 200 шивачки търсят съдействие от държавата, за да получат дължимите им възнаграждения от австрийска фирма, която скоро ще бъде закрита. Фирмата е с филиали в Кричим и в пловдивското село Стряма.

Преди минути приключи срещата между Мая Манолова и шивачките, информира БНТ. Тя подължи повече от час и половина. В един неформален разговор омбудсманът им обеща да им съдейства да се спази закона, така че да получат всички необходими обезщетения. Също така тя успя да се свърже и със собствениците на фирмата, които са австрийци, които обещаха, че след 6-ти май ще има нова среща, на която ще се преценят всички подробности.

Шивачките не са получавали заплати за месец март и половината от месец април. В момента те са пуснати в т.нар "платен престой". За да се възползват от новите промени в Закона за гарантираните взимания от фирми, обявили фалит, те трябва два месеца да не са получавали заплати. Сега обаче те са получили документи, в които трябва да обявят своето съгласие за взаимно прекратяване на правоотношенията. Мая Манолова ги посъветва да не го правят.

"След направените законови изменения със сигурност има механизми, с които те да си получават заработените възнаграждения. Просто това не може да стане сега, незабавно, но е абсолютно възможно да стане в рамките на следващите 2 до 3 месеца.", обясни Манолова.

"Ще бъде съставен акт за нарушението, че не са изплатени заплати. Други нарушения до този момент не са ми докладвани, че са установени. Ще се извършват и допълнително проверки за установяване на развитието там. Би трябвало да получат обезщетение за престой от момента, в който спрат да работят по вина на работодателя.", коментира директорът на Инспекция по труда в Пловдив Атанас Чернаев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България