Главният прокурор Сотир Цацаров: Стрелецът от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г.

Снимка: Архив

Посещението е било с цел туризъм

Стрелецът от Нова Зеландия е бил на територията на Балканите, като е минал през Румъния, Черна гора и Сърбия през 2016 г., но през 2018 е бил в България, а целта на посещението му е била туризъм. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на пресконференция след срещата със службите за информацията за българска следа в атентата в новозеландския град Крайстчърч.

"Предстои работа по местата, на които е спал, те са предимно къщи за гости, а не големи хотели и дали е имал контакти с български граждани. Все още чакаме да изпратят информация от Нова Зеландия, защото те работят с лицето, и чак тогава ще проверим всичко", каза още Цацаров.

"На 9-ти септември 2018 година е пристигнал на Летище София с полет от Дубай, а на 10-ти ноември е наел автомобил, с който е извършил пътуване на няколко София, Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Казанлък, Банско, Бачково, а на 15-ти ноември е заминал за Букурещ и от румънска територия се придвижва до Унгария", обясни Цацаров.

"Нашата задача е в две направления. От една страна трябва да осъществим пълен информационен обмен с разследването по същество, което се осъществява в Нова Зеландия. Абсолютно всички данни, които се придобиват за престоя на лицето и неговите контакти ще бъдат и се предават там. Втората наша задача е свързана с пребиваването на лицето тук, целите на неговото пребиваване и неговите контакти“, допълни Цацаров. Той поясни, че трябва да бъдат сравнени списъците на пътниците, които са от полета, с който той пристига и полетът, с който той заминава, използваните от него сим карти, местата, в които той е оставал да преспива.

"Това, което може да се каже на този етап е че няма данни за терористична връзка с нашата територия. Версията, която се споделя, че пътуването му в Сърбия, Хърватска и Черна гора, както и идването му тук са свързани предимно с посещения на исторически места. Постоянна е връзката с разследването в Нова Зеландия и Австралия", посочи още прокурорът.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че има още много работа по случая. "Предстои работа по отношение на това къде е преспивал и къде е престоявал. Предстои тази вечер да получим допълнителна информация от Нова Зеландия. Ако има други лица, ще извършим проверка дали са пребивавали на територията на България. До този момент нямаме данни в престоя му тук да има друго освен, това което е записал в документите си, а именно - с цел туризъм", каза Маринов.

"Засега присъствието на лицето е установено чрез камери и работа със службите на останалите държави. Чака се обаче паспортна информация от Нова Зеландия и пълен профил, по който да бъде довършено разследването", допълни още той.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева също потвърди думите, че терористът е посетил България само с цел туризъм.

„Веднага след като получихме информация, че щабът, който се занимава с тероризъм заседава, сме направили връзка с нашите партньори и мога да ви уверя, че констатираното до момента е, че новозеландският гражданин е посетил България като турист. Няма установена връзка с България“, заяви тя.

„Също така искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии“, подчерта Захариева. Тя изрази съболезнования на семействата на жертвите в атентата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България