Гласуваме и с невалидни документи

Приеха COVID правила за всички избори през тази година

МВР предупреждава: Срокът на изтичащите лични карти и паспортите след 31 януари не се удължава с 6 месеца

Паспортните служби ще работят в деня на вота

Гражданите ще гласуват и с изтекли лични карти или международни паспорти. С невалидните документи те ще могат да се легитимират пред секционните избирателни комисии у нас и в чужбина. Това реши днес парламентарната правна комисия с поправки в закона за извънредните мерки и действия срещу COVID-19. Те бяха приети с 14 гласа “за”, 7 против от БСП и нито един “въздържал се”. Очаква се днес текстовете да влязат на първо четене и в пленарната зала.

Промяната се отнася до всички избори, които се провеждат през 2021 година по време на извънредна епидемиологична обстановка, включително президентски, общински или за Европейски парламент. Гражданите на ЕС, които живеят постоянно у нас и имат право да участват в местния или евровота, също получават правото да гласуват с изтекли удостоверения за пребиваване в България.

Днес от МВР напомниха, че по действащия в момента закон за извънредната обстановка заради коронавируса, се продължава с 6 месеца валидността на личните карти и международните паспорти, които изтичат до 31 януари 2021 г. Това означава, че ако в документа е записано, че изтича на 31 януари, той ще важи до 31 юли включително. Проблемът обаче е с всички лични карти и паспорти, чиято валидност изтича от 1 февруари 2021 г. нататък. Те трябва незабавно да се подменят, защото има опасност притежателите им да имат проблеми. Например - да получат отказ от административни услуги, да не могат да си получат пенсии или други социални плащания - детски надбавки или помощи за безработица, да им откажат банкови кредити, или да не им се признаят застраховки и други.

Шофьорските книжки, които също са документи за самоличност, имат удължена валидност заради COVID-19 със 7 месеца, но само до 31 декември 2020 г. Тоест - ако са до тази дата, също важат до 31 юли 2021 г., но ако изтичат след нея - от 1 януари 2021 г., притежателят им трябва незабавно да си извади нови, тъй като няма право да кара моторно превозно средство със свидетелство с изтекла валидност.

В деня на изборите паспортните служби отново ще бъдат отворени, тъй като хората, чиито документи за самоличност на повредени, унищожени, изгубени или откраднати, ще могат да гласуват само в случай, че представят в секционните избирателни комисии заявления за издаване на нови.

2,5 млн. документи са издадени през 2020 г., въпреки удължаваната валидност на някои от тях, уточниха експерти пред “Труд”. Според тях за 2021 г., независимо от всички законодателни промени, се очаква да бъде заявено приблизително същото количество.

БСП предлагат активна регистрация

Подвижни секции за карантинираните

Карантинираните ще могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, прие правната комисия на първо четене с промените в закона за извънредното положение. В болниците, където има карантинирани, също ще се образуват отделни избирателни секции.

По време на дискусията от левицата се обявиха категорично против промените. ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и “Воля”, подкрепиха предложените текстове.

“Ние трябва съвместно с ЦИК да зададем необходимата правна рамка, като сега искам да заявя нашата категорична позиция, че ще се съобразим с всички предложения и бележки, които ще ни бъдат предоставени от ЦИК. Целта е в тази сложна обстановка да създадем доколкото е възможно целият изборен процес и изборният ден да протекат при нормални условия”, подчерта Красимир Ципов от ГЕРБ.

След заседанието на правната комисия от БСП обявиха, че ще внесат свои промени в Изборния кодекс. Според Крум Зарков предложеното от управляващите не решавало въпросите пред изборния процес. “Още утре ще внесем промени в Изборния кодекс, с които да се гарантира видеонаблюдението след края на изборния ден.

Също така да бъдат изчистени списъците чрез въвеждане на активна регистрация, щадяща за гражданите, които да направят така, че големият проблем с мъртвите души, да не се постави в допълнение към специфичните проблеми, които поставя кризата”, посочи социалистът.

Комисията не може да пише здравни правила

ЦИК настоя властта да поеме отговорност за изборите

Здравният министър трябва да даде указания

Шефът на ЦИК Александър Андреев прочете становище на комисията.

Централната избирателна комисия настоя проектът на ГЕРБ за изборите по време на пандемия да бъде прецизиран и властта да не прехвърля свои отговорности на комисия.

Според ЦИК отговорен за провеждането на безопасни избори е здравният министър и той трябва да даде указания, с които комисията ще се съобрази. Министерски съвет трябва да обезпечи предпазните средства за членовете на комисиите.

В проекта на ГЕРБ и “Обединени патриоти” за промени в закона за извънредното положение е записано, че именно ЦИК трябва да приеме правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на всички участници в процеса и те да дойдат в срок не по-късно от 50 дни преди изборите (чл.28 ал.1 от закона за извънредното положение).

Мерките трябва да бъдат определени след консултации между ЦИК, здравния министър, Националния оперативен щаб (НОЩ) и Националния ваксинационен щаб.

Подобна ситуация имаше и преди няколко месеца, когато депутатите прехвърлиха върху ЦИК всички задачи по организацията на машинния вот. С това предизвикаха и оставката на тогавашния шеф на комисията Стефка Стоева.

Първите машини пристигат на 1 февруари

Банкова гаранция бави договора със „Сиела“

Уточняване на подробности около банковата гаранция, която трябва да внесе “Сиела норма” бави подписването на договора за доставка на машините за гласуване. Фирмата трябва да внесе 5% или 1,8 млн. лв. гаранция според условията на обществената поръчка.

Очаква се следващата седмица договорът да бъде подписан, а първите 3 000 машини за вота да пристигнат в страната ни на 1 февруари. Последната партида от 9 600 устройствата за гласуване ще пристигнат на 9 март.

Правителството трябва да осигури складове за съхранение, а ангажимент на “Сиела норма” е да проведе обучения за работа с машините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения