Гласуването на вота на недоверие към кабинета "Борисов 3" ще бъде на 24 октомври

121 депутати подкрепиха задължителното гласуване.

Приключиха разискванията в парламента по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“. Дебатите в пленарна зала продължиха около 3 часа. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че вотът на недоверие ще се гласува на 24 октомври от 9.00 часа.

В пленарна зала от БСП отново настояха кабинетът да подаде оставка. „За 10 години доведоха здравеопазването до там, че думите „достъпност“ и „безплатност“, се заменят с „връзки“ и с „пари“, изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова .

Левицата се обяви за връщане на държавата в управлението на здравната система, регулация и контрол, както и за гарантиран достъп на всеки до здравеопазване. От БСП посочиха, че управляващите са оставили здравната система да се оправя сама. Те настояха здравната система да работи в пазарни условия, при ясни правила за преструктуриране.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира : „Благодарим на БСП, че за първи път в парламентарната история, внесоха вот на недоверие за намерения“. „Вотът на недоверие е единственият системен подход на БСП за политически послания“, посочи той и обърна внимание на това, че БСП никога не дават алтернатива или решения на въпросите, които вълнуват гражданите.

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че не забелязва в лидера на БСП Корнелия Нинова желание за диалог, а за противопоставяне. Тя определи алтернативата на левицата за здравеопазване като лозунг от добре забравеното старо време.

От ДПС заявиха, че подкрепят вота заради безвремието в здравеопазването. Д-р Нигяр Джафер обърна внимание на неудържимия срив на доверие от страна на пациентите, на лекарите и медицинските специалисти към системата. Тя обяви, че ГЕРБ управлява 10 години, което е достатъчно време да види проблемите в здравеопазването и да ги коригира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика