Дебатите по вота на недоверие започнаха със 143 депутати телом и премиера духом

С кворум от 143 народни представители започна пленарното заседание, на което ще се проведат дебатите по вота на недоверие на тема „Здравеопазване“. В зала е почти целият кабинет "Борисов 3" - министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, вицепремиерът Екатерина Захариева, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на културата Боил Банов и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Премиерът Бойко Борисов не присъства, тъй като е на работно посещение в Брюксел.

„Министър-председателят Бойко Борисов е в Брюксел, вярвам, че духом ще е с нас“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Късно снощи премиерът участва в официалното откриване на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ) , която тази година се домакинства от Европейския съюз в Брюксел.

Разискванията по вота на недоверие на тема „Здравеопазване“ са заложени като точка първа в днешната програма за работа на Народното събрание.

Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание гласуването по вота трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите по него. За да е успешен един вот за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на вота на недоверие ново предложение на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Мотивите за вота на недоверие са разделени на три части: състоянието на здравеопазването, предложенията за реформа на управляващите и алтернативата на БСП в сектора. Вотът бе внесен в деловодството на Народното събрание с подписите на всички 79 народни представители от ПГ на „БСП за България“ на 15 октомври 2018 г. Решението за искане на вот на недоверие бе взето на заседание на Националния съвет на БСП, което се проведе на 29 септември 2018 г. Това е третият вот на недоверие, иницииран от БСП, в рамките на 44-ото Народно събрание. Предходните два вота на тема „Корупция“ и „Сигурност“ не успяха да минат.

 

Коментари

Задължително поле