Гласуват хартиената бюлетина окончателно

Десислава Атанасова подчерта, че разписките от машинното гласуване вече ще бъдат бюлетина от машинно гласуване, ще са с QR-код и ще се подпечатват от комисиите.

Промените в Изборния кодекс влизат на второ четене в зала

ГЕРБ се отказват от отпадането на район “Чужбина” и на обществения съвет към ЦИК

Няма смисъл от преброителни центрове

Гласоподавателите да могат да избират как да гласуват - с машина или с хартиена бюлетина решават окончателно днес депутатите. Промените в Изборния кодекс влизат на второ четене в зала. ГЕРБ, ДПС и БСП са категорични, че хартиената бюлетина остава.

Временна комисия за промените в Изборния кодекс, за каквато настояваха от “Продължаваме промяната” няма да бъде създадена. Около това становище се обединиха участниците в председателския съвет в Народното събрание, който заседава три пъти днес.

“Няма да бъдат подкрепени предложенията ни по отношение на район “Чужбина”, както и категоричното отпадане на машинното преброяване. Но подкрепяме предложенията за начина на гласуване и предложението на ДБ машината да записва сумарно данните”, обяви в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Пред “Труд news” тя обясни, че тепърва ще се изясняват подробностите около район “Чужбина”, в който не е ясно колко мандата ще има, откъде ще се вземат те и как ще се определи броят на гласоподавателите в този район.

На заседанията на председателския съвет е постигнато съгласие да отпадат тъмните стаички, които ще бъдат заменени с паравани.

Десислава Атанасова подчерта, че разписките от машинното гласуване вече ще бъдат бюлетина от машинно гласуване, те ще са с QR-код, ще са със защитена с водни знаци хартия, която не може да се фалшифицира. Отделно ще са с печат от комисията, подчерта Атанасова.

Тя бе категорична, че няма смисъл да се създават преброителни центрове и че броенето трябва да се извършва в секционните комисии. “Затова сме осигурили видео наблюдение и запис на сървър”, заяви още шефката на ПГ на ГЕРБ.
“Разполагаме с доклад от второ четене в правна комисия, който пет от партиите, предлагаме да бъде в дневния ред на Народното събрание”, добави още Атанасова. Тя обяви, че идната седмица парламентът може да гласува закона за удължаване на бюджета.

“Докато няма редовно правителство, което да носи отговорност за бюджета, е по-добре да гласуваме закон за продължаване на действието на текущия бюджет”, подчерта депутатката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика