Гласуваха спорния закон в Полша за Върховния съд

Управляващите консерватори в Полша гласуваха спорния закон за Върховния съд, който намалява независимостта на съдебната система, информира БНТ. Последваха нови протести пред парламента, а Еврокомисията вече призова Варшава да отмени съдебната реформа под заплаха от безпрецедентни санкции, дори и отнемане на правото на глас на Полша в ЕС. Сега трябва да се произнесе и Сенатът, в който управляващите също имат мнозинство.

Реформите, подкрепени от мнозинството на партията Право и справедливост в Сейма, засилват контрола на изпълнителната власт над правосъдната система и кадровия ѝ състав. Вотът мина след тридневни ожесточени дебати и протести на правозащитници и граждани.

Критиците на промените изтъкват, че се нарушава разделението на властите – фундаментален принцип на демокрацията. Управляващите твърдят, че реформите са необходими за гарантиране на прозрачност в работата на съдилищата, и службата на държавните институции в полза на всички поляци, а не само на „елитите“.

Гласуваният текст предвижда смяна на всички съдии от Върховния съд с изключение на избраните от юридически орган, излъчен от Парламента. Именно Върховният съд на Полша потвърждава резултатите от изборите. Опозиционен депутат се яви символично в затворнически дрехи.

Миналата седмица Сеймът прие и други два текста. Единият предвижда членовете на Националния съдебен съвет да се избират от Парламента. Съгласно втория, председателите на съдилищата по общо право ще бъдат назначавани от министъра на правосъдието. От идването си на власт през 2015-а Право и справедливост засили правителствения контрол върху съдебната система, държавните медии и събирането на хора.

Президентът Анджей Дуда вчера отказа разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск по спорната реформа. За влизането ѝ в сила е нужен и подпис на държавния глава. В писмо до полския си колега унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи управляващите и призова Европейската комисия да не превишава властта си.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Че в БГ, където Темида се води независима, чунким немалко съдии, и което е още по-учудващо – цели семейства нейни служители, не омърсиха ли тази с превръзката и меча в ръка? Човек има чувството ,че тези с черните пелерини се състезават коя по-екзотична присъда ще постанови… Наскоро три съдийки, и то от Апелативния специализиран наказателен съд, си плюха в очите и постановиха оправдателна присъда на Йоско и компания при положение, че на първа инстанция те имаха присъда 17 г. затвор. И тези съдийки продължават да съдят, защото друг екзотичен привърженик на рИформите – председателят на ВКС- си затрая над това покушение на закона, морала и справедливостта. Така че не е ясно коя структура е по-добра: съдиите независими, което в БГ означава да си правят каквото и когато поискат и ли те да са подчинени на министъра на МП , така че над тях да има някой ,който да им възпира поривите за бързо печелене на нечисти пари. Нали се оказа , че в КТБ голям брой вложители бяха магистрати с минимална сума на влоговете 200 хил.лв, типично 400 хил.лв. Кога толкова хора събраха толкова пари?

Отговорете