На церемонията на Златния рог Борисов разказа на Путин за напредъка на „Балкански поток“ (ВИДЕО)

Снимки: Цветан Томчев, специален пратеник на "Труд" в Истанбул.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“. Премиерът Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.

Българският министър-председател посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области – Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Премиерът Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.

Борисов изтъкна и успешните дейности по реставрацията и ремонта на Църквата "Свети Стефан" в Истанбул. "Свети Стефан" я направихме, реставрира се, разкошно, заяви той.

Преди това българският министър-председател разговаря със сръбския президент Александър Вучич. Вучич заяви, че ще наричат газопровода "Балкански поток", а Борисов отбеляза, че лятото единия лот на магистрала "Европа" към Сърбия ще е готов.

Коментари

Задължително поле