Гледайте полета на орлето Илия

Чудите ли се къде прекара ваканция си Илия? Тези, които следят пътя му вече знаят, че орлето, родено в Добруджа, цяло лято беше в Румъния, а за малко отскочи и до Украйна. Като един истински хъш Илия обиколи района на Браила, стигна до брега на езерото Кагул, но никъде не се задържа за дълго.

В началото на септември малката птица започна миграцията си към Африка, като спря до родното си място, след което нощува в Истанбул и за кратко време прелетя над южната ни съседка. На 12 септември Илия направи изненадващ полет над Средиземно море до Йордания, но веднага се върна в района на град Мерсин, за да продължи пътя си.  

Лятото на 2023 г. орлето изучаваше Турция и макар че го очаквахме на родна земя, то предпочете да остане на юг. Според орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ най-вероятно е било привлечено от богатата хранителна база в района. И в Африка, летецът от Добруджа, продължи да обикаля, като разгледа повече от 10 страни, но не се установи никъде за по-дълго време. Какво ще прави тази зима, предстои да разберем.

Птицата, която се сдоби с предавател по проект „Земите и горите на орела“, се оказа най-големия пътешественик сред всички малки кресливи орли, които експертите от БДЗП наблюдават от няколко години. Полета на Илия може да се проследи в реално време тук: https://eagleforests.org/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България