Близки на убит за 50 ст. искат по-високо наказание

Петиция от Банско за втори кабинков лифт Най-големият ни зимен курорт откри новия ски сезон

Министрите на туризма и спорта пожелаха на Банско добър зимен сезон

Стотици домакинства в столичния квартал „Младост“ останаха без парно и топла вода заради авария

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 17 декември 2017

Цар Симеон II присъства на поклонението пред тленните останки на румънския крал Михай (СНИМКИ)

Русия обвини САЩ, че подготвят ново въоръжено формирование в Сирия, което да се сражава срещу правителствените сили

Обявиха думите на 2017 година “Младотресение” е изборът на Оксфордския речник

МВР обяви конкурси за над 5000 служители на реда

„Челси“ се залепи за „Юнайтед“

В Австрия няма да има референдум за излизане от ЕС

Късна драма в Бундеслигата

Идат сняг и студ

„Интер“ със звучна издънка

Банско откри сезона преди всички (СНИМКИ) Гедина прескочи финала, тръгва си с часовник и чукче за пържоли

Глоба, ако не изхвърляме отпадъците разделно Санкцията е от 300 до 1000 лева, при рецидив скача двойно

В т.нар. завод за боклук край Гара Яна отива масовото количество битов отпадък.

Столичният инспекторат стартира засилени проверки дали домакинствата изхвърлят правилно отпадъците си в контейнерите. Онези, които не разделят боклука и слагат нерегламентиран отпадък в сивите кофи, ще бъдат глобени.

„Нека гражданите правят усилия да събират опадъците отделно! Предстои да засилим санкциите“, предупреди инж. Веска Георгиева, началник на Столичен инспекторат.
„Нека гражданите правят усилия да събират опадъците отделно! Предстои да засилим санкциите“, предупреди инж. Веска Георгиева, началник на Столичен инспекторат.

Проверките се извършват с автомобил, който върви след сметосъбиращите машини. Инспекторите буквално надничат във всеки контейнер, за да установят съдържанието му. Ако вътре има повече от допустимото количество нерегламентирани отпадъци, той се изхвърля по-късно от специализиран камион на депото във Враждебна, a виновните подлежат на санкции. В централните зони на столицата установяването им е по-трудно, но по периферията, където домакинствата разполагат с индивидуални кофи, това не е проблем, коментира пред “Труд” ръководителят на инспектората инж. Веска Георгиева.

“Мониторингът се извършва в периода от 17 юли до 18 август във всичките 24 административни района на София. Контролираме също изпълнението на договорите, които фирмите имат със Столична община и спазването на графиците с цел да се оптимизира маршрута на камионите заради течащите ремонти през лятото”, каза директорът на инспектората.
От 16 до 25 юли са проверени 17 района. Смесване на битов отпадък със строителни материали е установено в кварталите Витоша, Красно село, Искър, Слатина, Овча купел и Младост. В Слатина, Овча купел и Младост са открити и зелени биоотпадъци в кофите.

Глобата за изхвърляне на забранени видове боклуци в сивите контейнери, предвидена в Закона за управление на отпадъците, е от 300 до 1000 лева, а при рецидив скача двойно.

Инспекторите буквално надничат във всеки контейнер, за да установят съдържанието му.
Инспекторите буквално надничат във всеки контейнер, за да установят съдържанието му.

“Кметовете имат задължението да организират и поддържат система за разделно събиране на отпадъците. За жалост много често у нас под това се разбира само отделянето на опаковките, което не отговаря на действителността”, обясни шефът на Столичен инспекторат.

Разделното събиране обхваща различни видове отпадъци – опаковки, биоразградими – хранителни и листна маса, малки количества строителни отпадъци. Тук влизат влизат и т.нар опасни отпадъци от бита – лекарства, почистващи препарати, бои и други, посочи инж. Георгиева. В София те се събират от специализирана лицензирана фирма чрез мобилни пунктове по предварително обявени графици и по никакъв начин не бива да попадат в сивите и цветните контейнери. Информация за графиците се публикува в интернет на страниците на инспектората, общината и районните кметства. Такава може да се получи и по телефона.

От Столичния инспекторат съветват зелените отпадъци от почистването на градини и дворове да се оставят в торби до сивите контейнери, за да бъдат извозени за компостиране. Същото се отнася и за отломките, останали от малките ремонти и поправки в дома. При големи ремонти трябва да се поръчват контейнери от лицензираните фирми.

Едрогабаритните отпадъци, например подменено обзавеждане, също се оставят до контейнерите. В административните райони има ежедневен график за безплатното им извозване по часове.

“Гражданите не бива да се учудват, ако техният индивидуален съд, каквито има в крайните райони – Панчарево, Витоша, Кремиковци и т.н., не е изхвърлен от сметосъбиращия автомобил. Причината за това е, че в него са открити голямо количество недопустими отпадъци, които няма как да се закарат до завода за боклук. Там няма да пуснат камиона. В тези случаи от фирмата ни сигнализират и ние налагаме санкции. Това ще зачести”, увери инж. Веска Георгиева.

Преработка
Пътят на отпадъците

В депото във Враждебна се изхвърлят едрогабаритните и строителни отпадъци. Там карат и строителните фирми. В депото се изхвърлят и т.нар. смесени отпадъци от сивите контейнери.

Мястото, където отива масовото количество битов боклук, е инсталацията за механично биологично третиране или т.нар. завод за боклук край Гара Яна. Там се карат отпадъците от бита с изключение на треви, клони, почва, пръст, камъни, опасни отпадъци – термометри, лекарства, гуми, опаковки от бои и препарати и т.н. В столицата все още няма изградена система за събиране на хранителните отпадъци от домакинствата. Такава обаче работи отдавна за заведенията, училищата и детските градини, на които са раздадени специални кафяви контейнери, за да събират хранителните си отпадъци. След това те се извозват до биореактора на площадка “Хан Богров” за производство на електричество. Там работи и инсталацията за компостиране на зелените градински отпадъци. В жълтите и зелените пластмасови контейнери се събират само отпадъци от опаковки – хартия, картон, пластмаса и стъкло, които се прибират и оползотворяват от фирмите, които имат договор с общината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.