Глобяват управители заради тежка производствена авария на метанстанция

Снимка: Архив

Глоби от по 2 000 лв. наложи Разградският районен съд на управители на две фирми, които не се осигурили безопасни условия и се е стигнало до тежък инцидент на метанстанцията в село Пороище. За щастие, аварията при пробното пълнене на съоръжение с газ, се размина без пострадали хора.

Инцидентът стана на 3 август 2016 г. От базата на „Иновативни технологии“ ООД, с управител Григор Г. от Търговище, било натоварено съоръжение за пренос на природен газ. Многоелементният газов контейнер бил произведен от фирмата от Търговище, а изработката била с финансиране по програма на министерство. Като купувач се явила фирма „Д и Д Снежана Дамянова“ ЕООД от Разград, с управител Тихомир Х. Той закупил два транспортируеми съда под налягане за превоз на метан и ги закарали на станцията в Пороище. По договор съдовете трябвало да отговарят на европейските стандарти и директиви за този тип съоръжения под налягане. Те обаче не били сертифицирани.

На базата на метанстанцията, двамата управители решили да започнат пробно запълване с природен газ. Това станало, въпреки че не са имали одобрение и разрешение да го пуснат в експлоатация, тъй като не е било сертифицирано, припомнят от прокуратурта.

„По време на пробното пълнене един от тубусите на съоръжението буквално излетяло като торпедо, преминало през кабината на камиона и я разрушило. С мощна реактивна сила тубусът преминал и през сградата на метанстанцията и долепения до нея трафопост, оставяйки пробойни. След прелитане над пътя село Поройно – Разград той се забил в насип с каменно брашно на територията на близката кариера”, посочиха от Апелативна прокуратура във Варна.

Тежката производствена авария създала непосредствена опасност за живота и здравето на работещите в обекта, както и на всички, които са се намирали в близост до работните помещения и площадки.

Двамата управители не са изпълнили задълженията си да създадат организация, като са нарушили нормативните разпоредби на Закона за безопасни условия на труд и правилата за охрана на труда. Те са освободени от наказателна отговорност и им е наложено административно наказание.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Разград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България